събота, 10 октомври 2015 г.

Германия на протест срещу свободна търговия със САЩ и Канада

Десетки хиляди демонстранти заливат Берлин. Германците се вдигнаха на протест срещу споразумението между Европейския съюз и САЩ за свободна търговия – TTIP, както и с Канада -  CETA.

В германската столица пристигнаха пет извънредни влакови композции и над 600 автобуса с протестиращи. Според организаторите на шествието са се събрали 250 хил. души.

Мотото на протеста е “Да спрем TTIP и CETA!”

Шествието тръгна от Централна гара, преминава по централните булеварди и ще приключи с голям митинг на площада пред “Статуята на победата”, в непосредствена близост до Бранденбургската врата.

Организатори са 170 сдружения – от синдикати и природозащитници до потребителски организации. Протестът беше подкрепен от екопартията “Съюз90/Зелени” и от крайната левица – “Ди Линке”.

Критиците на двете споразумения за свободна търговия се опасяват, че ако те станат факт, в Европа ще бъдат прегазени правила и норми, ще бъдат занижени изискванията за екологични, но и социални стандарти, ще бъдат погазвани правата на потребителите.

“Ние сме тук, защото не искаме да предоставим бъдещето си на пазарите и искаме да сапсим демокрацията”, заяви Михаел Мюлер, председател на сдружението “Приятелите на природата”.

Ако споразуменията за свободна търговия със САЩ и Канада станат факт, над 800 милиона души де факто ще са с общ пазар без митници и бариери.

Европейският съюз и САЩ водят преговори от юли 2013 г. по споразумение за транатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите – TTIP. Предвижда се да отпаднат мита и търговски бариери, промяна в стандарти и норми и така да се постигне икономически растеж и разкриване на нови работни места.

Сред защитниците на споразумението е и вицеканцлерът и икономически министър Зигмар Габриел. Той публикува днес във водещи всекидневници отворено писмо. В него се гарантира, че правилата и нормите ще се спазват и се предупреждава, че ако ЕС не сключи споразумението със САЩ, тогава ще го направят други, което ще е в ущърб на европейските граждани.