понеделник, 26 октомври 2015 г.

Радан Кънев за Цветанов: Не може с хашлашки език

Не ми харесва тонът на Цветанов. Не можем да си позволим помежду си хашлашки език.

Това заяви в пред Нова тв съпредседателят на Реформаторския блок (РБ), който гостува в студиото веднага след зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Коментарът му бе провокиран от острия тон на Цветанов към Блока, който той поддържа през цялата предизборна кампания, а и след нея.

Според Кънев резултатите от изборите са показали, че коалицията ГЕРБ-РБ е повече от стабилна, в реформаторите в частност са увеличили политическото си влияние.

"За мен темата Цветанов е затворена. От наша страна пререкания няма.Като съм казал вчера, че няма да се излагаме, няма да се излагаме и днес. Има изключително висок кредит на доверие за коалицията и въпреки спекулациите на г-н Местан", посочи Кънев, визирайки изявленията на лидера на ДПС Лютви Местан, че резултатите на Блока надскачат броя на министерските му постове и трябва да има нова управленска формула.

"Реформаторският блок е единствената политическа сила, която увеличава процента си в сравнение с парламентарните избори. Т.е. можем рязко да увеличим присъствието си на един нов вот за Народно събрание. БСП и ДПС губят по 5% всяка от присъствието си. Всички заклинания за пренареждане в момента се обръщат срещу тях. ГЕРБ също увеличава влиянието си, така че правителството е стабилно и генерира повече доверие. Така че не можем да си позволим помежду си хашлашки език", допълни Кънев.

По думите му ДПС не е успяло със заявката си преди изборите, че ще бъде втора политическа сила. Не е успяло и в това да покаже, че сегашният модел на управление е несъстоятелен.

На въпрос дали все пак Блокът не се надскача - т.е. съотношението изборни резултати-брой министри не е справедливо разпределено, лидерът на ДСБ посочи:

"Как да се надскачаме като след една година, в която ръководим най-тежките ресори, си увеличаваме резултата. Взимаме второ място във Варна, отиваме на балотаж в Добрич, 55% на първи тур в Монтана, исторически пробив на РБ в Кърджали - ще има двама или трима съветници".

Той очерта като конфликтна точка с ГЕРБ Плевен, където кандидатите на двете партии отиват другата неделя на балотаж.

"Напрежение има в Плевен, където влизаме от първа позиция в балотажа. Драматичен избор, ние продължаваме да твърдим, че на миналите избори Плевен ни бе отнет нечестно. Не ми харесва тонът на г-н Цветанов. Не може в Плевен да продължаваме така. Който бие - бие", върна се на темата с коалиционните търкания Кънев.

Той отново затвърди тезата си, че на президентските избори догодина десницата, в т.ч. ГЕРБ, трябва да излезе с обща кандидатура - лице, избрано с консенсус на предварителни вътрешни избори. Самият Кънев обяви наскоро намерението си да се впусне в надпреварата.

"Единствено с предварителни избори в десницата може да имаме президент без ДПС", смята лидерът на ДСБ.