вторник, 27 октомври 2015 г.

Волен Сидеров заплаши Цацаров и Сарафов в ефир!

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни в предаването „Още от деня” по БНТ какви са процедурите около и след евентуалното сваляне на имунитета на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов. В средата на интервюто по телефона се включи самият лидер на „Атака”, който го обвини в лъжа и заяви, че ще го съди.
„Нашата оценка е, че има престъпления – хулиганство и принуда”, посочи Сарафов и добави, че принудата се отнася за насилственото отнемане на телефона на една от студентките в НАТФИЗ. „Това е документирано по съответния процесуален ред”, увери той.

„Очакваме народните представители да се произнесат по отношение на искането, което е в 2 пункта – за снемане на имунитета и за задържане”, каза той. Последното искане е за случилото се в НАТФИЗ.

„Ние искаме разрешение, но дали ще бъде задържан или не зависи от процедурата по НПК”, поясни Сарафов. Така просто се „отключва” възможността за прилагането на процедурата.

На въпрос, дали ако бъде взето такова решение, Волен Сидеров ще бъде арестуван в парламента, заместник-главният прокурор отговори, че ще бъде изчакан отвън. „Никой няма да влезе в Народното събрание с белезници. Ще бъде поканен с призовка”, обясни той.

Според него, по повод последните събития със Сидеров прокуратурата е подходила отговорно и според обществените очаквания. Той припомни, че това е третото искане за сваляне на имунитета на Сидеров. „Един път – стомна за вода, втори път – стомна за вода, трети път – сваляне на имунитета”, каза той.

В същото време лидерът на „Атака” се включи по телефона с искане да коментира темата. Той заяви: „Аз ще заведа срещу вас искане за оклеветяване и уронване на престижа, както и срещу Сотир Цацров”.

В ефир Сидеров попита: „Защо използват за първия случай – за клекшопа, експерта Станислав Христов, който е в отпуска”. По думите му, този човек няма право да бъде експерт. „Неговата експертиза е фалшификат, тя е невалидна, той е осъден”, добави той.

„Няма такъв експерт в делото срещу Волен Сидеров”, отговори Сарафов.

„Това е гигантска лъжа в ефир”, упрекна го Сидеров. „Разбирам, че искате да ме арестувате показно, но това ще се обърне срещу вас един ден”, заяви той.

Сарафов отказа да влиза в диалог с лидера на „Атака”. Неговата оценка за случилото се в НАТФИЗ е, че полицаите, пристигнали на мястото, са спасили живота на Сидеров.