понеделник, 26 октомври 2015 г.

Къде ще има балотажи?

В кои градове гражданите и кандидатите трябва да се готвят за балотажи? Най-честите решителни срещи на втори тур ще са между кандидати на ГЕРБ и БСП, показват резултатите от паралелното преброяване. Засега е ясно, че никой от досегашните кметове на БСП в областните градове не е спечили на първи тур. От многомандатниците извън ГЕРБ с победа може да се похвали само Петър Паунов в Кюстендил. Но с една подробност - на тези избори макар и не партиен кандидат на ГЕРБ, той получи подкрепата на управляващата партия. Балотаж, в който не участва кандидат на ГЕРБ - няма.  
Във Видин битката ще е донякъде неочаквана - МК "Единни за промяна" с кандидат Росица Кирова имат около 27% от гласовете, а кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков има малко над 24%.

Във Враца на балотаж отиват ГЕРБ и БСП. Червеният кмет и кандидат за нов мандат Николай Иванов се изправя срещу Калин Каменов, настоящ зам.-министър на спорта.

В Ловеч също ще има битка между двете най-големи партии у нас. Минчо Казанджиев от БСП е с 34% и на балотаж ще се бори срещу Корнелия Маринова от ГЕРБ, която е с 34%.

Монтана ще гласува и другата седмица - за дългогодишния кмет Златко Живков от "Заедно за Монтана", който отбеляза 38% на първи тур. Дилян Димитров от ГЕРБ спечели 35% от гласовете.

В Пазарджик независимият Тодор Попов, дългогодишне кмет на града ще се бори да остане на поста си на балотаж с Найден Шопов от ГЕРБ.

Тежка битка в Перник- досегашната депутатка и кандидатка на ГЕРБ Вяра Церовска от ГЕРБ ще се бори срещу червения Ерик Рангелов.

В Плевен битката на втория тур е ГЕРБ-РБ. Сегашният кмет Димитър Стойков от управляващата партия и изборът на РБ Георг Спартански са с доста изравнени позиции на първи тур.

В Пловдив на балотаж ще се срещнат Иван Тотев от ГЕРБ и Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.

В Разград ще има балотаж между сегашния кмет, кандидата на БСП Денчо Бояджиев и Валентин Василев от ГЕРБ.

В Сливен сегашният кмет Кольо Милев от БСП отива на балотаж със Стефан Радев от ГЕРБ. 

В Хасково на балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов (49%) срещу сегашният кмет Георги Иванов (28%).

В Шумен Любомир Христов е с 34%, а опонентът му на балотажа най-вероятно ще е Иван Иванов от БСП, който спечели 22% от гласовете.

В Ямбол битката също ще е БСП-ГЕРБ. Кандидатът на ГЕРБ Георги Славов ще се изправи срещу червената Мариета Сивкова е със 17%.