петък, 2 октомври 2015 г.

Младеж купи Google.com за 12 долара

Google.com е свободен, показва със скрийншот Вед.
Популярния сайт siteprice.org, който има алгоритъм за оценяване на различните сайтове, оценява домейна Google.com на 2,6 милиарда долара - като това е стойността само на самият адрес. Бившият служител на компанията Санмай Вед обаче успява да го купи... само за 12 долара.

Вед, който пет години, след като е завършил университета, е работил в технологичния гигант, е останал почитател на услугите им. Той разглеждал Google Domains - една от новите услуги на компанията, когато му хрумнало да провери как работи, като написал в търсачката google.com. За негово изумление, сайтът показал, че този домейн е свободен. 12 долара от кредитната му карта по-късно Вед вече бил новият собственик.

Още по-странното е, че след потвърждението на плащането Вед получава и имейл, че собствеността на домейна му е прехвърлена. Малко след това от компанията явно се усещат, защото прекратяват покупката и му връщат парите - нещо, което могат да направят, тъй като те са му  продали домейна.

"Страшното е, че за минута имах достъп до уебмастърския контрол", казва Вед.

Той веднага е изпратил подробно описание на проблема на отдела по сигурност на Google.

Не е ясно дали става въпрос за бъг, или просто Google са забравили да подновят домейна си, което се случи с Microsoft през далечната 2003 г. Тогава от компанията на Бил Гейтс пропускат да подновят домейна на пощата им hotmail.co.uk, и някой я купува - но не от тяхна собствена услуга, и поради това те не могат да анулират сделката. Всичко обаче завършва добре, когато човекът връща собствеността на Microsoft.

Вед също е доволен - помогнал е на старата си компания, чиито продукти харесва и днес, а и е имал безценно преживяване:

"Не мога да се отърся от чувството, че всъщност притежавах Google.com."