събота, 7 ноември 2015 г.

Наши каналджии печелят по 100 000 евро на месец

Стъписващо видео за престъпен бизнес публикуваха днес “Дойче веле” и “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.Български каналджии печелят между 50 000 и 100 000 евро на месец. Замесени са и корумпирани полицаи.

Каналджия, пожелал анонимност и сниман в гръб, разкрива шокиращи данни пред екип на “Дойче веле”. В някои от кадрите участва и журналистът Стефан Ташев, който от половин година се занимава с темата. Според проговорилия каналджия център на престъпния трафик на хора е София. Поне по 500 нелегални мигранти, пристигащи от Турция, минавали дневно през София.

В кадър е показана нощна София. На стоянка се виждат жълти таксиметрови автомобили, заобиколени от чужденци с раници на гърба. Те току що са слезли от сини автомобили, явно частни. “Намираме се в центъра на София – ключово място за трафикантите на хора. Контактът с тях е труден. Под погледа на полицаи каналджиите свалят от автомобилите си бежанци” посочва дикторът.

Действително от колите слизат хора, които по нищо не приличат на окъснели българи. На крачки разстояние се виждат полицейски патрулки, реакция никаква. Дикторът продължава: “Това е бизнес за милиарди, от който печелят корумпирани полицаи, но преди всичко хиляди каналджии.” “Естествено, че всичко върви като по вода, след като платим на полицаите. Какво друго ни остава? Най-добре се действа нощем, тъй като тогава има най-малко патрулки”, разказва застанал с гръб към камерата проговорилият трафикант, който от половин година е в престъпния бизнес. От Видин е, което става ясно в края на видеото.

Срещата с него се е състояла на тайно гористо място край София. Мъжът е доста едър, облечен е в тъмни спортни дрехи, с маратонки и бейзболна шапка. Официално мъжът работи като треньор по бойни изкуства. Преди е бил полицай, впоследствие бодигард. Забогатял е обаче, когато е станал каналджия във време, когато хиляди бежанци трябва да се прехвърлят от Турция към Запада, твърди самият той.

“Това са същите канали, по които се извършва нелегалният трафик на наркотици към Сърбия. Същите трафикатни сега се занимават с прехвърляне на бежанци. За повечето каналджии тези хора са просто стока. Качват ги на частни автомобили и пикапи на турско-българската граница и ги докарват в София. От този бизнес печелят много хора. Замесени са дори таксиджии”, разказва свидетелят.

Той и журналистическият екип вече пътуват в автомобил. В София се провежда разговор с таксиметрови шофьори, които, естествено, отричат да са трафиканти, били само примерни таксиджии. Следва среща с жители на центъра на столицата ни. Те твърдят, че от половин година всичко се е променило, след като е започнала бежанската вълна от държави от Близкия изток. В София пристигали средно по 500 бежанци дневно.

Софиянци се страхували от многото мигранти пред вратите на жилищните кооперации. “Вечер никой не напускал жилището си, нито жена ми, нито аз. Кавгите са нескончаеми, бият се до кръв, мушкат се с ножове”, разказва в дома си възрастен столичанин. “Главната цел на каналджиите е Видин, в непосредствена близост до сръбската граница. Това е последната спирка на трафикантите в България”, посочва дикторът. Камерата показва квартал от града на Дунава.

Каналджиите били коравосърдечни. Те дори не се спирали пред опасността мигранти да загубят живота си по тежкия маршрут. Единствено парите имали значение. Във Видин имало истински бум на бизнеса с бежанците, при който имало строга йерархия. “Целият ни град се препитава единствено от това. Във Видин има 20 бригади. Босовете печелят между 50 000 и 100 000 евро на месец. Тези от средното ниво вече си построиха палати – огромни къщи. Карат коли за по 200 000 евро”, разказва информаторът трафикант, пристигнал с репортерската кола във Видин.

Според него всичко е тръгнало от влиятелни араби, които са помогнали значително за изграждането на мрежата от трафиканти у нас. При тоталитаризма много от тях били студенти у нас, предимно от Сирия. Някои дори не се завърнали в родината си. Те прекрасно познавали манталитета на българите. На жаргона на каналджиите те били наричани “легалните”. Познавали тарторите зад граница и работели в тясно сътрудничество с българите.

От няколко седмици каналджиите били под заплахата на сурови наказания, но повечето изобщо не се бояли. Когато репортерската кола се намира на границата със Сърбия, където информаторът иска да покаже къде точно се прехвърлят мигрантите, пристига патрулка на гранична полиция. Каналджията информатор обаче не е разтревожен. Та нали е стар познайник на униформените. От кумова срама полицаят му отправя предупреждение и колата потегля към друт пограничен пункт.