четвъртък, 12 ноември 2015 г.

На тази дата: 12 ноември 2004 г. в Рамала, Палестина, е погребан Ясер Арафат

2004 г. в Рамала, Палестина, е погребан Ясер Арафат. Смъртта му е обявена официално от Организацията за освобождение на Палестина предходния ден и само минути след това за председател на ООП е избран Махмуд Абас.

Роден като Мухаммад ‘Абд ар-Рахман ‘Абд ар-Ра’уф ‘Арафат ал-Кхидуа ал-Хуссайни и известен още с партизанския си псевдоним Абу Амар, е президент на Палестинската автономия (неин водач става през 1993 г., а през 1996 г. е избран за петгодишен мандат); водач на Фатах и ръководител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) от 1969 г.

След Суецката криза Арафат отива в Кувейт, където работи като строителен инженер. Той смята, че правилният път за вземането на властта в Палестина от палестинците е борбата, а не чакането на помощ от арабските правителства. Арафат, заедно с група бежанци от Газа, основава местната фракция Фатах през 1959 г. в Кувейт с помощта на приятелите си Яхия Гавани и Халил ал-Вазир (Абу Джихад). ООП се посвещава на създаването на независима палестинска държава и на унищожаването на Израел.

Първата операция на Фатах, проведена през 1965 г., се проваля. Нейната цел е да се взриви израелска водна помпена станция. След Шестдневната война Арафат бяга от Израел като пресича река Йордан, преоблечен като жена, носеща бебе.

След години на безкомпромисна борба на живот и смърт с израелската държава, възгледите му еволюират и след тайни преговори, той подписва с израелския премиер Ицках Рабин в Осло, Норвегия, мирен договор, даващ частична автономия на палестинците в сектора Газа и на Западния бряг на река Йордан.