неделя, 29 ноември 2015 г.

На тази дата 29 ноември 1981 г. Актрисата Натали Ууд се удавя по време на инцидент в Калифорния.

Натали Ууд е американска филмова актриса от руски произход, родена през 1938 година, починала през 1981 година. Нещастен случай на 29.11.1981 година на остров Санта Каталина до калифорнийския бряг, води до нейната преждевременна кончина само на 43-годишна възраст.

Започвайки участието си в киното още от ранна детска възраст, Ууд се превръща в една от най-популярните холивудски звезди от 1950-те, 1960-те и 1970-те години. До 25-ата си годишнина, тя вече има три номинации за награда „Оскар“.

Ненавършила 9 години, Ууд е сред звездите на класическия коледен хит „Чудо на 34-та улица“ (1947), а няколко години по-късно блести заедно с Джеймс Дийн в култовия „Бунтовник без кауза“ (1955), за което е номинирана за „Оскар“ за поддържаща роля.
През 1961 година, тя е звездата в два от филмите на годината - музикалния „Уестсайдска история“ и „Великолепие в тревата“ на Елиа Казан, за втория от които е номинирана отново за „Оскар“, този път за главна роля. Сред останалите основни заглавия с нейно участие са „Търсачите“ (1956) на Джон Форд, „Циганка“ (1962) на Мервин Лерой и „Любов с точния непознат“ (1963), където си партнира със Стийв Маккуин, получавайки отново номинация за „Оскар“.

Натали Ууд е родена като Наталия Николаевна Захаренко на 20 юли 1938 година в Сан Франциско, Калифорния, в семейството на руските имигранти Николай Степанович Захаренко и Мария Степановна (1912-1996). Баща ѝ е роден във Владивосток. Той заедно с майка си и двамата си братя емигрират в Монреал, Канада, премествайки се по-късно в Сан Франциско. Майката на Натали произхожда от Барнаул, Южен Сибир, но е израснала в град Харбин, днес в Китай, където семейството ѝ бяга от руската октомврийска революция.

Малко след раждането на Натали, семейството се премества в Санта Роза, Калифорния. Тук, по време на краткото си появяване като дете в снимките на един филм, на 5-годишна възраст е забелязана от режисьора Ървинг Пичел, който запазва връзката с нейните родители. През следващите години, Натали се появява в няколко заглавия като дете-актьор, сред които е „Утре е завинаги“ (1946) с участието на Орсън Уелс. Така се стига до подписване на договор с холивудското студио 20th Century Fox за първата главна роля на Ууд в коледния хит „Чудо на 34-та улица“ (1947) на режисьора Джордж Сийтън. В месеците след пускането на филма, Натали става толкова популярна, че веригата универсални магазини „Мейси“ я кани за техния годишен парад по случай деня на благодарността.