събота, 28 ноември 2015 г.

Русенският районен съд: Глоба 50 стотинки плюс лихвите за обида на лекар

Русенският районен съд осъди жена да плати 50 стотинки плюс лихвите на лекар за това, че го е обидила публично.

Искът е бил подаден от самия доктор, след като в ефира на Нова телевизия жената заявява: „Вие не сте порядъчен лекар", „Вие сте отмъстителен, лош човек“. Освен това твърди, че лекарят е убил майка й.

Любопитно е, че съдът е счел за обидна квалификацията „Вие сте отмъстителен, лош човек“. В резултат на жената е наложена глоба от 1000 лв., а тя ще трябва да плати на лекаря 50 стотинки обезщетение с лихвите. Подсъдимата обаче е била оправдана за думите „Вие не сте порядъчен лекар" и отправеното от нея обвинение за убийство.

Става ясно, че съдът е отхвърлил на първа инстанция иска на обидения медик за компенсация от 1 лев, защото е счел, че накърненото му достойноство се равнява само на половината от поисканата сума. Присъдата може да се обжалва.

Цялата сага около обидата и глобата започва през юни 2014 г. Осъдената жена е помагала в обслужването на майка си, която е пациентка на психодиспансера в Русе. За целта е разполагала със специално разрешение, което обаче впоследствие е отпаднало заради недоволството на останалите пациенти. Те приемали посещенията на дъщерята като нерегламентирани свиждания, на каквито те нямали право. Ден по-късно психично болната жена се опитала да се храни сама и се задавила фатално с парче козунак, задушила се и починала.