неделя, 8 ноември 2015 г.

На тази дата: 8 ноември 1520 г. в Стокхолм се е състои масова екзекуция на шведски благородници

Датския крал Кристиан ІІ
1520 г. в Стокхолм се е състои масова екзекуция на шведски благородници и видни граждани по заповед на датския крал Кристиан ІІ. Този трагичен епизод в историята на страната остава известен като „Стокхолмска кървава баня”.

Влиятелният архиепископ Густав Троле плетял интриги в полза на Дания, за което е арестуван и лишен от сан. В жаждата си за мъст той успява да уговори Кристиан ІІ, крал на Норвегия и Дания, да нахлуе в Швеция. Кристиан успява да удържи победа над шведския крал Стуре и заел престола му. Гражданите на Стокхолм прекратяват съпротивата в замяна на всеобща амнистия, която им обещава новият владетел Кристиан ІІ - вече крал на обединената държава Дания, Норвегия и Швеция. Обаче кралят, пак по внушения на Густав Троле нарушава обещанието си. С постановление на църковен съд по фалшифицирано обвинение в ерес са екзекутирани около сто знатни дворяни и видни граждани на Стокхолм.

Кристиан ІІ не се задоволил с това клане и продължил настървено да преследва поддръжници на Стуре, което довело до мощно въстание в провинция Даларна, а после обхванало и други райони на страната. Въстанието било оглавено от Густав Ваза, който след свалянето на Кристиан станал крал на Швеция и основател на династията Васа.