понеделник, 9 ноември 2015 г.

На тази дата: 9 ноември 1888 г. Джак Изкормвача убива последната си известна жертва

1888 г. Джак Изкормвача убива последната си известна жертва. Мери Джейн Кели е намерена в Източен Лондон с прерязано гърло и без вътрешни органи.

Джак Изкормвача е псевдоним на сериен убиец с неустановена самоличност, действал в района на Уайтчапъл и други близки на него бедни райони на Лондон през втората половина на 1888 г. прякорът му идва от писмо, известно като „Скъпи шефе”, изпратено в Централната новинарска агенция и твърдящо, че е от самия убиец, подписано „Джак Изкормвача”. След като писмото е публикувано, името добива популярност. Но повечето експерти считат, че писмото е фалшификация и написано от журналисти, за да поддържат интереса към тези случаи. И макар да не е първият сериен убиец, той е първият, който получава такава медийна популярност.

Неговите жертви са проститутки, повечето на средна възраст, гърлото им е прерязано и вътрешностите извадени. Общият брой и имената на всички жертви на Джак Изкормвача са много спорни и предмет на дебати, като варират между 4 и 15. Единадесет отделни убийства в периода от 3 април 1888 г. до 13 февруари 1891 г. са включени в разследването на Лондонската полиция. Мненията варират в зависимост от това дали тези убийства трябва да бъдат свързани с един и същ виновник, но пет от тях се считат знакови: Мери Ан Никълс, Ани Чапман, Елизабет Страйд, Катрин Едоус и Мери Джейн Кели.