петък, 20 ноември 2015 г.

Прокуратурата продължава да иска арест за Сидеров и Чуколов

Софийската градска прокуратура (СГП) протестира решението на съда да освободи лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата Десислав Чуколов срещу гаранция в размер на по 6 хил. лв. Това съобщиха от обвинението.

Според СГП решението на Софийския градски съд е незаконосъобразно. Обвинението настоява на двамата да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

"Събраните в хода на разследването множество доказателства сочат категорично за наличие на обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност. За извършените престъпления е предвидено наказание лишаване от свобода. Доказана е не хипотетична, а реална опасност Волен Сидеров и Десислав Чуколов да извършат друго престъпление", смятат от прокуратурата.

И изтъкват, че срещу двамата вече има заведени досъдебни производства. СГП определя Сидеров и Чуколов като "лица със завишена степен на обществена опасност в сравнение с другите граждани".

"След като лице - народен представител не е успяло и не успява да формира поведението си съобразно закона, нещо което е длъжен да прави много по-добре от останалите граждани, то негова обществена опасност е изключително висока. Двамата обвиняеми демонстрират усещане за безнаказаност, като се опитват да омаловажат извършените от тях деяния и се представят като жертви на политически натиск. Поведението им като цяло е груба демонстрация на власт и привилегии", се казва в протеста на прокуратурата.

Обвинителите отбелязва, че Сидеров и Чуколов често се възползват от служебните си карти на народни представители.

"В тяхното поведение и действия се наблюдава градация, която преминава от хулиганство към деяния срещу личността, като същите стават все по-неудържими. При анализ на изложеното е налице постоянство, говорещо не за инцидентна проява, а за трайно изградени престъпни навици", пише още в протеста.

Дали Сидеров и Чуколов ще бъдат отново арестувани ще реши апелативният съд в София във вторник.