неделя, 29 ноември 2015 г.

Циганският крал детронира Кличко

Това бе неочаквано за мнозина - британецът Тайсън Фюри победи Владимир Кличко в мач от тежка категория на професионалния бокс в Дюселдорф. 27-годишният англичанин вече притежава четири шампионски пояса, а Кличко пада от трона след повече от девет години царуване. Последната му загуба бе преди 11 лета.

206-сантиметровият гигант, наричан в родината си Циганския крал, победи украинеца по точки с единодушно решение на арбитрите. Те отсъдиха 115:112, 115:112, 116:111 в полза на Фюри.

Първоначално боят бе насрочен за 24 октомври, но украинецът обяви, че е получил травма, заради което бе отложен. Повече от 55 хиляди зрители на стадион "Есприт арена" в Дюселдорф станаха свидетели на детронацията на Кличко.

Фюри стана новият носител на титлите във версиите на WBA (Световна боксова асоциация), WBO (Световна боксова организация), IBF (Международна боксова федерация) и IBO (Международна боксова организация). Двубоят предложи емоции на пълните трибуни, но като цяло мина под знака на скуката в тежка категория в последните години. Още от самото начало Фюри демонстрира самочувствие и пределна амбиция да победи своя именит съперник. Както се бе заканил многократно.

След равностойно и предпазливо начално в първите три рунда, в четвъртата част двамата боксьори си размениха мощни удари. Здравата битка продължи и в следващия рунд, като надмощието отново бе поделено. С напредването на двубоя Фюри не преставаше да търси атаката, което в крайна сметка даде резултат. 206-сантиметровият британец дори успя да отвори аркада над дясното око на шампиона, с което още повече подсказа, че ерата на Кличко е към своя край.

Във всичките 12 рунда Кличко така и не успя да наложи опита и класата си срещу британския претендент. Усещайки че губи битката, той демонстрира активност в края на срещата, но пък тогава островитянинът го отказа с много движение и завидна физика. Дори му се надсмиваше с присъщите си номера.

След финалния гонг и двамата боксьори вдигнаха победоносно ръце, но в крайна сметка убедителен победител се оказа Тайсън Фюри. Кличко остава с 64 победи (53 с нокаут) в 68 боя. Фюри няма загуба в 25 мача, 18 от които е спечелил с нокаут. Украинският боксьор за последно загуби през април 2004 г., когато в бой за вакантната титла във версията на WBO отстъпи пред Лемън Брустър.

Тайсън Фюри подходи с огромно самочувствие преди двубоя, като успя да го защити срещу хегемона в последните години. Той провокираше украинеца подобно на Кубрат Пулев, но за разлика от българина бе много по-подготвен на ринга. На 23 септември на пресконференция Фюри спретна истинско шоу. Той се появи облечен като Батман и дори води битка с Жокера, преди да се преоблече и да седне до Кличко - сякаш нищо не е било.

Преди и след това обсипваше шампиона с обвинения за допинг, шашми и т.н. И противно на Пулев, той защити правата си. Изиска ръкавици по свой избор, а не наложените от Кличко. Също така настоя рингът да е по-твърд, в противен случай заплаши да не играе. Получи своето. Всъщност взе си всичко.