неделя, 22 ноември 2015 г.

Пияният поляк, приземил самолет в Бургас, влезе в съда

Полякът Войчев Майевски, който заплаши, че ще се самовзриви и свали полски самолет принудително на летище Бургас, току-що бе въведен в Съдебната палата под изключително строга охрана. След няколко минути ще започне гледането на мярката за неотклонение на полския гражданин.

Прокуратурата настоява за постоянното му задържане. Полският гражданин не изглеждаше в добро здравословно състояние. Той е изнемощял и е трудно подвижен, което вероятно ще накара защитата му да иска по-лека мярка.

Полякът е обвинен по член 341 А, алинея 2 от Наказателния кодекс за застрашаване сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет чрез използване на лъжлива информация. Ако бъде признат за виновен, го чакат от 3 до 15 г . лишаване от свобода.
Пийналият Майевски приземи извънредно в Бургас самолет “Еърбъс 320” от Варшава за египетския курорт Хургада, след като казал на стюарда, че на борда има бомба.

Екшънът се разигра около 5,48 ч на 19 ноември, когато машината кацна в Бургас. Сигналът с искане за разрешение да се приземи бил подаден в 5,30 ч, докатосамолетът със 161 пътници прелитал над България на път за Египет, а най-близкото разстояние се оказало летището в Сарафово.


"В ситуация, в която светът е настръхнал от терористични атаки да се шегуваш, че в самолет има бомба, не е само пиянско действие, а поведение, довело до много сериозни последствия", коментира апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.