понеделник, 30 ноември 2015 г.

ВСС ще гледа днес дисциплинарки срещу ключови софийски прокурори

Министърът на правосъдието и Христо Иванов свиква в понеделник извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), предлагайки образуването на дисциплинарни производства срещу градския прокурор на София Христо Динев и срещу прокурор Боряна Бецова. Това показва сайта на ВСС.

"Обсъждането им на извънредно заседание се налага от обстоятелството, че давността за образуване на дисциплинарно производство изтича на 01.12.2015 г. (вторник) и обсъждането им в следващото редовно заседание на ВСС би било след изтичане на давностните срокове", се казва в писмото, но от него не се разбира за какво точно Иванов иска двамата прокурор да бъдат подведени под дисциплинарна отговорност.

Христо Динев бе назначен за градски прокурор на София през януари 2014 г. след предизвестен избор от ВСС. Името му беше замесено в записите на разговори между бившия шеф на СГС Владимира Янева и вече уволнената съдийка Румяна Ченалова. От записите се разбира, че Христо Динев е помолил Янева да му съдейства при проверката на незаконното разрешаване на специалните разузнавателни средства по делото “Червей“.

Владимира Янева му е казала, че предаването на регистъра ще разкрие прилаганите СРС срещу посолства.

Боряна Бецова стана известна с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа" от миналата година срещу него, банкера Цветан Василев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков.