понеделник, 9 ноември 2015 г.

Няма изнесени пари от КТБ в чужбина!

Никакви източвания на милиарди в посока чужбина не е имало от КТБ. Това е основният извод на доклада на международната фирма "Аликс Партнърс", наета преди няколко месеца да проследи и върне изтеклите пари от Корпоративна търговска банка.

Оказа се, че такива няма. Така рухна митът за откраднати милиарди, с които прокуратура, Иван Искров, Петър Чобанов и пеевските медии манипулираха общественото мнение. Изправени пред провала на досегашните си твърдения, управляващите решиха да скрият доклада на американците. За целта в петък в парламента финансовият министър Владислав Горанов обяви, че докладът е секретен. Такъв договор били подписали с американците синдиците на банката. Преди това смешно обяснение депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов му връчиха подписка с искане за огласяване на доклада, който засяга хиляди български граждани и фирми.

Докладът на мултинационалната компания с опит в разследването на банки, финансови институции, измами и пр., беше обявен за завършен още преди месец. Тъй като експертите не откриха данни, на каквито разчиташе тесен кръг от управляващите, е било решено той да бъде засекретен. По този начин обществото е лишено от възможността да узнае, че към момента на удара срещу КТБ тя е функционирала съвсем нормално. Също и че никакви парични потоци не са били укривани и насочвани към чужбина, както твърдят непрекъснато пеевските медии.

"Аликс Партнърс Сървисис ЮКей" (AlixPartners Services UK LLP) трябваше да проучи и случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, довели до влошаване на финансово състояние на КТБ. Трябваше да даде и предложения какво да се прави в такива случаи.

Въпреки че веднага след срива на КТБ през юни 2014 г. политици настояваха веднага да се наеме международна компания да проследи накъде са изтекли парите на банката, това се случи година по-късно, когато голяма част от следите вече бяха заметени.

Цената, която плащат синдиците на КТБ за услугата на разследващата компания, така и не е съобщена. Фондът за гарантиране на влоговете в България плати 3.7 мллрд. лв. за защитените влогове в КТБ, като над 2 млрд. лв. от тях бяха дадени от бюджета, който пък за целта взе кредит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар