понеделник, 16 ноември 2015 г.

Реформаторите станаха опозиция на ГЕРБ в София

Реформаторският блок ще бъде опозиция на ГЕРБ в Общинския съвет в София. Това стана ясно от днешното заседание на съвета. Реформаторите отказаха всички зам.-шефски места в комисии, които бяха отредени за техни представители. Причината за това е, че представителите на ГЕРБ ще оглавят всички комисии, а в половината от тях партията ще има мнозинство. От РБ изтъкват, че това не е редно, защото групата на ГЕРБ няма мнозинство в общинския съвет. Герберите имат 30 съветници от 61.

"Нито една политическа партия или коалиция не спечели самостоятелно мнозинство от 31 общински съветници".

Това се изтъква в декларация на реформаторите, прочетена от председателя й Борислав Бориславов (СДС). Според него не е редно най-голямата група в общината да има мнозинство в шест от най-важните постоянни комисии - по стопанска политика и общинска собственост, по финанси и бюджет, по опазване на околната среда, земеделие и гори, по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, по транспорт и по образование, наука и култура.

"Това може да се окачестви като опит за служебна промяна на изборните резултати и неконструктивно начало на работата. Кредитът на доверие от жителите на София за стабилно, прозрачно и предвидимо дясно управление, което да работи в техен интерес, е огромна отговорност", се казва още в декларацията.

Реформаторите се чувствали задължени да бъдат коректни и честни спрямо волята на гражданите.

Председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева отговори, че е имало консултации с всички групи и е постигнато съгласие . Според нея на срещите никой от блока не е поставял въпроса за общо управление, коалиция или някакви заявки за съвместна работа.

"ГЕРБ носи пълната отговорност за самостоятелното управление на София", заяви Едрева.

Според съветника от РБ Прошко Прошко (ДБГ), който е зам.-шеф на Общинския съвет, това показвало, че вече са ясни бъдещите тематични мнозинства при управлението на София. Блокът ще подкрепя всички правилни решения, каквато е била и ролята на "Синята коалиция", каза още той. Според Прошков спорът не бил за постове, а за това да се изясни политическата конфигурация на управление в следващите години.

"По време на предизборната кампания реформаторите отправяха послания за разбиването на модела на управление в София, а сега заговориха за общо управление на града", контрира Едрева.

Друг представител на ГЕРБ, зам.-председателят на съвета Николай Стойнев обяви, че разпределението на местата в комисиите следвало логиката на изборните резултати. Затова и от 141 места в комисиите 70 се падали на ГЕРБ, изчисли той.

Все още не е взето решение как ще бъдат разпределени освободените от блока зам.-председателски места в комисиите.