сряда, 4 ноември 2015 г.

Бъчварова: Трябва да тръгнем по болезнения път на реформите

Късно снощи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира в личния си профил във фейсбук започналите масови полицейски протести.

Министърката призова пътят на реформите да бъде поет сега, защо утре ще е още по-болезнен. Това включва и промяна на привилегиите, които в момента имат служителите от сектора за сигурност, макар и Бъчварова да не го споменава директно. Тя изрази разбиране с недоволството на полицаите заради липсата на диалог и пише, че премахването на причините за недоволство е краткият път, който трябва да бъде изминат утре (днес, сряда – б.р.)

В 8:30 в Министерския съвет започва извънредната среща на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. За същия час пред сградата на правителството е насрочен и протестът на полицаите.

Ето цялото обръщение на Бъчварова:



Като човек разбирам грижите на полицаите и техните семейства, както и техните основания да напуснат системата или да протестират. Като министър съм длъжна на гарантирам баланса между интересите на служителите от една страна и на приоритетите и възможностите на държавата от друга. Труден баланс, чиято точка на равновесие е националната и обществената сигурност.

Цял ден търсихме най-доброто взаимно приемливо решение. Вярвам, че много скоро ще го намерим.

Благодаря на всички служители на МВР, които днес останаха на своя пост. Те показаха, че поставят честта и лоялността си към институцията над личните си емоции и интереси. Такива хора има не малко в МВР.

Разбирам напълно и възмущението на служителите на МВР, които днес излязоха на улицата, за да изразят позицията си. Знам, че те не се борят за нещо, което не им се полага. Давам си сметка, че са убедени, че защитават себе си, своите семейства, и достойнството си. Липсата на предварителен диалог е друг повод за недоволството им и той също е основателен.

Премахването на тези причини за недоволството им е само краткият път, който трябва да изминем утре.

Дългият път, по който трябва да поемем е друг. Той е в реформата в МВР. Българските граждани са наясно, че МВР има нужда от промяна. Голяма част от служителите на министерството също настояват за бързи и категорични реформи. Те трябва да гарантират на полицаите, че ще работят при оптимални условия и стабилност, че най-добрите от тях ще израстват, а непочтените ще разберат, че нямат място в системата.

И по-важното - реформа, която ще даде основание на гражданите да имат доверие в полицията и да получават по-качествена защита. Защото доверието не се дължи по закон, а се заслужава всеки ден. Този път е не само по-дълъг, но по-труден и болезнен. Ако днес не тръгнем по него, утре ще е късно и много по-болезнено.