сряда, 4 ноември 2015 г.

Бойко с пореден "хепиенд": Полицаите запазват привилегиите си

По традиция "бащицата" Бойко реши пореден проблем с хепиенд!

Колегите запазват всичките си социални придобивки. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов на излизане от дълго продължилите разговори между премиера Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Румяна Бъчварова в Министерския съвет. От думите му стана ясно, че една от най-оспорваните от полицаите част от реформата - намаляването на обезщетенията при напускане (до 20 брутни заплати по сегашния закон, б.р.) няма да бъде пипана.

Същото ще важи и за всички други придобивки, които сегашните работещи в МВР са подписали при назначаването си - като например за храна.

"Намаляването на броя обезщетения ще засегне само тези, които тепърва постъпват в нашите редици" поясни Костов.

От думите му стана ясно обаче, че остава идеята на Владислав Горанов да се махне индексирането всяка година с нови 2 % на заплатите. Те ще бъдат изчислени към досегашния размер на брутното възнаграждение, но повече няма да се трупат, поясни главният секретар на МВР. Той каза още, че така е в много други сектори на държавната администрация.

Както точно ще се извършат промените - дали Законът за бюджета ще бъде оттеглен от МС преди първто четене в Народното събрание, или там ще се коригира, той каза, че не е от неговата компетенция.

Костов на няколко пъти повтори обаче, че няма да се толерира полицаи да нарушават законите, имайки предвид снощното преграждане на възлови кръстовища. На въпрос ще бъдат ли наказани участниците, той първо каза "Разбира се, разбира се". Псле на втори въпрос каза: "Приятен ден".