понеделник, 23 ноември 2015 г.

Руска подводница се издирва край Шотландия

Британските военновъздушни сили повикаха на помощ френски самолети в издирването на предполагаема руска подводница край бреговете на Шотландия, съобщи в. "Дейли телеграф".

Френски патрулни самолети "Атлантик-2" прелитат района от 10 дни насам, когато се твърди, че е била забелязана подводницата.

В търсенето участва и британският боен кораб "Съдърланд".

Причина за поисканата помощ е фактът, че британските ВВС в момента не разполагат с морски патрулни самолети. През 2010 г. Лондон спря да използва за целта своите бойни машини "Нимрод" заради бюджетни съкращения. Всичко това обаче със сигурност ще бъде променено още днес по време на Съвета за стратегическа отбрана.

През последните месеци се появиха опасения, че Русия може да разработва планове за прекъсване на ключови подводни кабели и интернет комуникации. Британците се опасяват, че Москва иска да научи секретни данни за ядрената подводница "Трайдънт".

Очаква се днес британският премиер Дейвид Камерън да обяви мерки за сигурност, включително изпращане на армията на улиците, в случай на "екстремно нападение" като атентатите в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души.

Военният министър Майкъл Фалън пък ще обещае "по-голяма, по-силна отбрана за Великобритания, с повече кораби и самолети и повече войски готови за действие". Правителството ще увеличи разходите си за полицията и службите за сигурност.