четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Бойко отлита за Китай с половината правителство

36 български компании са включени в бизнес делегацията, която ще съпътства официалната визита на премиера Бойко Борисов и 7 от министрите в Китай. Посещението е по повод Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, която ще се проведе от 24 до 26 ноември в градовете Суджоу и Пекин.

В делегацията на премиера Борисов са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката, Божидар Лукарски, на земеделието Десислава Танева, на външните работи Даниел Митов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски. Миналата година срещата Китай-ЦИЕ се проведе в сръбската столица Белград.

Паралелно с политическите срещи е организиран голям търговско-икономически форум в град Суджоу. Очакванията са той да бъде посетен от близо 1000 представители на бизнеса, от които над 400 са от Китай.

Програмата включва три дискусионни панела и двустранни бизнес срещи. Темата на икономическия форум е новият стратегически план на Китай "Един пояс, един път", който се определя като Новия път на коприната.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще участва в един от панелите, в който ще представи възможностите за инвестиции в индустриалните зони в България. В друга сесия участие ще вземе министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Вчера кабинетът прие проект на споразумение за сътрудничество между МРРБ и китайското Министерството на жилищата и развитието на градските и селските райони. Ако до визитата на родната делегация в Пекин документът бъде одобрен от китайските власти, той може да бъде подписан по време на посещението. Подписването на документа ще създаде условия за укрепване и разширяване на двустранните отношения с Китай в областта на строителството и архитектурата, става ясно от решението на МС.

Подготвено е и проектоспоразумение за сътрудничество за периода 2016-2019 г. между министерствата на образованието на двете страни. В документа са посочени квоти за обмен на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели между България и Китай. Както и мерки за насърчаване на сътрудничеството между университетите на двете страни и за изучаването на български и китайски език.