петък, 20 ноември 2015 г.

Спас Русев е новият собственик на "Виваком"

На фона на очакванията за бърза сделка наддаването за „Виваком" в Лондон продължи близо 16 часа. По-последна информация то е приключило и телекомът ще стане притежание на бизнесмена Спас Русев. Той е спечелил търга за акциите с оферта от 330 млн. евро.

До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ Кепитъл. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка „Виваком".

В крайната фаза на търга освен Спас Русев участва и Greek Olympia Group на гръцкия бизнесмен Панос Германос. Фондът за гарантиране на влоговете също следи развоя на сделката, тъй като институцията очаква възстановяването на 150 млн. евро, които са изтекли от КТБ в посока към телекома. С тази сума - пари на вложители на банката, се смята, че е бил закупен делът на Цветан Василев в дружеството.

Кой е Спас Русев?


Господинът от Лондон -Спас купи хотелите „Хилтън“ и  „Радисън“ в София.
Русев е олигарх и сивият кардинал в правителството на Симеон Сакскобургготски, бе оличен, че е организатора на скандалната среща на яхта в Монако между царския финансов министър Милен Велчев, транспортния министър Пламен Петков и царски депутат Мирослав Севлиевски и убития мафиот и контрабандист Иван Тодоров – Доктора.


През 1991г. президентът Желев назначава перничанина за зам.-директор на Агенцията за чуждестранна помощ, въпреки че е без висше образование. Преди обаче да стигне до СДС, Русев е шофьор в УБО в годините на комунизма и вози най-младия член на Политбюро Стоян Марков, който след 10 ноември изчезна в Лондон, а след него там се изнесе и шофьорът му като син олигарх. Преди десетина години Спас Русев се прочува като ключов фактор при съставянето на правителството „Сакскобургготски“. Човек, силно повлиял за завръщането на Симеон в България. Сив кардинал, довел у нас юпитата Николай Василев, Милен Велчев и Любка Качакова. Те гальовно го наричат „вуйчо“ и „нашият Спас“.

Припомням, че Спас Русев започва работната си биография като учител по физическо в радомирското с. Гълъбник. Перничанинът прави кариера и като организатор на тържества и водещ в дискотеки в радомирския младежки дом.