четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Лозан Панов: Ченалова иска да говори, въпросът е кой ще я чуе

Президентът трябва да формира комисия с лица от трите власти във връзка със записите на бившия председател на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в което се коментира казусът „Червей”. Това призова на влизане на заседанието на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според един от тримата големи в съдебната власт, в случая няма как да не се намеси и президентът с идеята да се формира комисия с лица от всяка една от трите власти.

„Контрааргументът ще бъде, че няма законов текст, но моралът стои над закона“, допълни Панов. Той посочи, че трябва да има диалог между институциите и самият той е готов на среща с Росен Плевнелиев.

По думите му, Ченалова иска да говори, но въпросът е кой ще я чуе.

(До момента позицията на ВСС е, че трябва Етичната комисия да се занимае със скандала, като неин председател е Ясен Тодоров, който също се споменава в записите, б.р.).

„Въпросът е пред кой орган и по какъв начин тя може да изложи това, което иска да каже. За да може тя да говори, трябва да има пред кой да го направи. Изразих своята позиция при формирането на Етичната комисия. Очевидно тази проверка, какъвто и извод да направи комисията, трудно ще може да убеди обществото, че тя е същностна проверка по същество, че е обективна и прозрачна. Заседанието на Етичната комисия беше закрито - ако беше открито, то щеше да е част от публичността“, коментира Лозан Панов.

„Ето тук вече идваме до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да прави разследване, след като по някакъв начин името на главния прокурор също е замесено (засега прокуратурата обяви, че ще разследва откъде са се появили записите, а не какво се твърди в тях, б.р.). Този вакуум не е случаен. Трябва да се търсят решения, свързани с морала. На въпроса, който може да ми зададете - дали ВСС може да го направи, моето мнение е, че органът трябва да бъде съставен от трите власти. В тези записи става дума за лица от изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Орган, който стои над тях, трябва да направи това разследване“, добави той.

Според него, при условие че се споменават имената на членове на ВСС, ако това е орган, който стои в полето на съдебната власт, какъвто и извод да направи, ще бъде дискредитиран още от самото начало.

Според министъра на правосъдието Христо Иванов, Европейската комисия е излязла със становище, което казва очевидното, но не става въпрос за отстраняване на главния прокурор.

„Нещо, което отдавна се повтаря, че трябва по тези изнесени факти да се направи задълбочена и изчерпателна проверка по начин, който не позволява на засегнатите лица да оказват влияние върху нея. Там за отстраняване на става дума, а че не трябва да има влияние на засегнатите лица“, каза той.

Преди три дни съдийката Нели Куцкова също призова президентът Росен Плевнелиев да заеме позиция и да сформира независима комисия за разследване на случая.