четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Започва протестът на ракиджиите! Дали правителството ще отстъпи, както при ченгетата

Собственици на ракиени казани в Хасковско започнаха подписка срещу срещу ограничението ракия да се вари само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. Десетки казанджии се събраха тази сутрин на предупредителен протест в Хасково и започнаха подписка, която ще бъде изпратена в парламента.

Според тях ограниченията ще доведат до разцвет на сивия сектор и увеличаване на броя на нелегалните казани, както и самоделните. Промените се правят в полза на големите корпорации и заводи, които искат да продават спирт и да затрият домашната ракия в името на огромните си печалби, заявиха казанджиите.

Ограниченията ги обричат на фалит, защото през 6-те месеца, в които няма да работят няма да има как да плащат осигуровките си и ще са лишени от всякакви доходи. Като следваща стъпка те планират да излеят джибрите на жълтите павета. Депатутиге приеха днес промени в Закона за акцизите и данъчните складове.
Разрешава се производството на ракия в „регистрирани специализирани малки обекти“, но само в случаите, когато е подадено писмено искане до началника на компетентното митническо учреждение 14 дни преди извършването на дейността. Предложението е на депутата от ПФ Емил Димитров - Реризово. Той каза, че целта на промените е малките производители да варят само тогава, когато се събират плодовете.

Дали правителството ще отстъпи пред ракиджиите, както стана с протеста на ченгетата?