неделя, 8 ноември 2015 г.

„Вашингтон таймс“: „Ислямска държава“ се внедрява на Балканите

Постъпват все повече разузнавателни данни, че терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) възнамерява да се внедри на Балканите и да дестабилизира обстановката там“, твърди вестник „Вашингтон таймс“. Неназован "високопоставен чиновник от дипломатическо ведомство на този район“ разкри пред вестника, че разузнаването на Хърватия е разкрило възможния лидер на ИД, който се опитва да се установи в Косово и в Босна и Херцеговина (БиХ) и започва да организира около себе си десетки ислямисти, върнали се на Балканите, след като са воювали в редиците на ИД или „Фронта ан Нусра“ в Сирия и Ирак.

"Ние установихме възможния лидер на ИД в региона и следим за джихадистите, които се връщат на Балканите. Има много причини за безпокойство", заяви чиновникът. Съществуват опасения, че в региона може да проникнат дълбоко конспирирани агенти на ИД като сирийски бежанци. "Заплахата е реална, а този регион е потенциален „барутен погреб“ на радикализацията", добави чиновникът.

По данни на ЦРУ след 2012 година в Сирия са пристигнали и воювали на страната на ИД няколкостотин души от БиХ, Сърбия, Албания и Косово. „Балканите се оказаха плодородна почва за ИД, когато тези опитни бойци се връщат, нараства рискът или от разпространение на радикализацията, или от терористични действия на Балканите и в други страни от Европа“, изтъкна в интервюто неназованият американски чиновник.

Доклад на Изследователската служба на американския Конгрес гласи: "Структурата на данните за известни на властите бойци от Западните Балкани очевидно показват наличието на няколко основни гнезда, където групи лица имат отношение към изолирани, радикални среди в Босна или в Сърбия, или пък към мрежи от радикали, които съществуват около няколко неофициални джамии в Албания". Мерките за безопасност на Балканите са засилени, това доведе и до провал на няколко заговора на терористите, включително на потенциална атака в друга европейска държава.

„През февруари в Босна бяха арестувани швед и четирима босненци, обвинени в планове за терористични действия с взрив в Скандинавия“, пише „Вашингтон таймс“. През юли в Косово бяха арестувани няколко лица, заподозряни във връзки с ИД. По някои данни тези лица са планирали да отровят водопроводна тръба в Прищина.