понеделник, 16 ноември 2015 г.

Кънев и Борисов се врекоха във вярност

Коалицията бе скрепена днес в... Аксаково, Варна. Взаимни свидетелства за признателност и приятелство докато прерязваха лента си декларираха премиерът Бойко Борисов и съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев. Двамата дадоха заявка за стабилност на управлението в национален мащаб и за общо такова в морския град.

Кънев пък "се отрече" от собствения си кандидат за кмет - Чавдар Трифонов, според когото вотът във Варна е бил "тежко опорочен" в полза на опоента от ГЕРБ Иван Портних, който спечели нов мандат. Заради това, както и защото раздадените постове в местния парламент не отговаряли на тежестта на Блока, Трифонов обяви миналата седмица, че ще бъде независим общински съветник, извън групата "Реформаторски блок-Народен съюз".

Днес лидерът на ДСБ поздрави Портних за убедителната победа на местните избори, въпреки "доста острата конкуренция", съобщи Дарик радио.

"Искам и да изразя надеждата си, че на днешния ден ние ще положим основите на едно също така дългосрочно дясно управление на Варна, което след години да отчита много по-добри резултати от тези на предишните управления", заяви той.

На свой ред лидерът на ГЕРБ показа готовността си да управлява Варна заедно с реформаторите:

"Искам специално да благодаря на Радан за това, което каза и за това, че има правителство. Предстоят разговори с Реформаторския блок за постигането на стабилно управление, както във Варна така и в държавата".

Малко по-късно Кънев коментира, цитиран от "Дневник", че кандидатът на Блока Трифонов изначално не е имал шанс да спечели битката за Варна, а неудовлетвореността на местните структури от изборните резултати била плод на "политическа неопитност".
"Решението на Трифонов да напусне групата на реформаторите и "Народен съюз" във варненския общински съвет е спонтанен ход, който е плод на неопитност в политиката", заяви лидерът на ДСБ.

Той цитира резултати от социологически проучвания, според които Трифонов е имал шанс да стигне до балотаж срещу Портних, но само ако избирателната активност е била минимум 45%. Фактът, че това не се случи Кънев отдаде на скандала с условната присъда на Трифонов за шофиране в нетрезво състояние, който избухна в разгара на кампанията. В следствие варненци не отишли до урните, отвратени от кампанията.

Все пак Кънев щял да разговаря с Трифонов с надеждата да не излиза от групата РБ-НС.