четвъртък, 3 декември 2015 г.

Най-малко14 убити при стрелба в Калифорния

Над 14 души са убити при стрелба в Сан Бернардино, Калифорния, съобщи в ефира на Си Ен Ен шефът на местната полиция. Но веднага направи уговорката, че броят на загиналите може да нарастне, защото още не са претърсени всички стаи в център за хора с увреждания, който е бил атакуван. "Евронюз" цитира пожарникари, които разказват за 20 жертви. Според свидетели трима души с големи пушки открили безразборен огън вътре в клиниката. После се качили на черен минибус и изчезнали в неизвестна посока.

Полицията обаче смята, че нападателите са били с автомати "Калашников". Освен това следователи съобщиха, че убийците са били облечени във военни униформи и са имали бронежилетки. 

На главите си били със скиорски каски. При атаката те задействали пожарната аларма, за да изкарат хората по коридорите и да ги прострелват. Очевидно са знаели, че при обучение на населението в случай на стрелба, се препоръчва хората да се крият по стаите, коментира офицер от ФБР. По-късно представителят на Федералното бюро в района обяви, че все още не може да се отхърли напълно версията за терористична атака. 

И тя също се разследва сред най-вероятните. В местен вестник изтече информация, че заподозрените били с произход от Близкия изток, но този факт не бе потвърден от официални и полицейски власти. "Много добре са обучени и са действали като на мисия", каза местен полицай за нападателите.

Полицията влезе в дирите на престъпниците около час след кървавата драма в клиниката.
Водила се е престрелка и според полицейски източници един от бандитите е бил ранен, а може и да е убит. Издирва се поне още един. Си Ен Ен показваше с часове от хеликоптер как повече от сто полицейски коли са блокирали район на около 4 км от местопрестъплението. Стотици ченгета и спецчасти бяха обградили къща, в която вероятно се е укрил беглецът. След 2,30 часа тази сутрин българско време акцията на полицията продължаваше. А на импровизирана пресконференция една полицайка стоически отговори на над 50 въпроса на журналисти по един и същ начин: "Не знам. Нямам информация".

Линейките извозваха десетки ранени и изпаднали в шок хора, но простреляни и останали на лечение в болница по официални данни са 17 души.

Сапьори са открили пакет на втория етаж на клиниката, в който се предполага, че има бомба. С помощта на робот взривното устройство се обезврежда.

В болничния център е имало около 650 души - пациенти и медицински персонал.

Само преди три дни в Колорадо противник на абортите убити трима полицаи при престрелка в клиника за семейно планиране.

Масовата стрелба е 355-а в САЩ за тази година, а са изминали едва 336 дни, пусна статистика Би Би Си.

Убийците в Калифорния са били двойка: Сайед Фарук и Ташфин Малик


Двама са убийците от Сан Бернардино, Калифорния. Това са 28-годишният Сайед Фарук и 27-годишната му приятелка Ташфин Малик, съобщи полицията.

Обновена!

ВИДЕО