четвъртък, 17 декември 2015 г.

Само двама от 14-те арестувани митничари не са болни

Само двама от 14-те задържани за подкупи митничари, не се оказаха болни, стана ясно от заседание на спецсъда вчера. Най-масовото заболяване бе хипертония. Цели 9 от арестуваните митничари се оплакаха от високо кръвно.

Трима пък прекарали инсулти. Единствено Коста Костадинов, началник на смяна на ГКПП „Капитан Андреево“, и Атанас Атанасов не представиха болнични листове.

Оказа се обаче, че някои от задържаните са ползвали стари такива. Един от тях пък бил прегледан от димитровградски лекар, въпреки че по това време е бил в ареста.

С масовото представяне на болнични листове, обвиняемите сбъднаха прогнозата на прокурор Даниела Попова, която преди 2 дни с усмивка предположи, че ще се окаже, че задържаните ще се нуждаят от спешно лечение.

Един от задържаните – Георги Гамелов, дори успя да обясни наличието на валута в дома си. Доларите, еврото и паундовете му били, за да купи подаръци за Коледа от Гърция. Той също се оказа болен. За разлика от колегите си обаче, Гамелов е бил в болница по време на акцията на ГДБОП тази неделя.
При мащабната антикорупционна операция на ДАНС и ГДБОП на пункта с Турция първоначално 33-ма служители бяха задържани по подозрението в участие в организирана престъпна група. Тя рекетирала обработваните пътници със суми от 5 до 300 евро, в зависимост от превозното средство и товара.

В понеделник спецпрокуратурата повдигна обвинения срещу 22-ма, като 8 са с парични гаранци от по 5000 лева. „Те са отстранени от работа до приключване на разследването“, казаха от митница Свиленград. Останалите 11, които не са обвинени, се връщат на работа.

Сред доказателствата са видеозаписи от стая, в която обвиняемите разделяли парите. На тях се вижда как участник в бандата разпределя изкараното на 13 пачки, колкото били участниците в схемата. Преди да ги даде на колегите си, той навивал банкнотите на фунийки.

В задържаните бяха открити на 150 хил. лв. в различна валута. Един от тях имал 32 хил. евро в сейф. Между страниците на вестник пък кътал още 15 хил. лв.

Всички митничари от граничния пункт „Капитан Андреево“, арестувани заради корупция бяха освободени под гаранция след 10-часово заседание на Специализирания съд в сряда.

Четирима от задържаните ще платят за свободата си по 20 хил. лв., двама – по 5 хил. лв., а останалите 8 – по 10 хил. лв.