сряда, 9 декември 2015 г.

15 реформаторски депутати минават в опозиция, министрите им - под въпрос

Още около 15 депутати на Реформаторския блок се канят да минат в опозиция, заяви по бТВ Гроздан Караджов, който днес, заедно с Радан Кънев, сне доверието си от управляващите и даде заявка, че става независим народен представител.

Караджов потвърди косвено думите на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който бе гост в студиото на "Лице в лице" преди него, че лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски се е обявил "против" предложенията на Блока за квотите в прокурорската колегия на ВСС. Именно неприемането на тези предложения стана причина днес оставка от парламентарната трибуна да хвърли правосъдният министър Христо Иванов.

"Важни са депутатите. Снощи на председателския съвет всички депутати, в т.ч. на СДС изразиха подкрепа за нашите текстове. Днес от 23-ма, 23-ма гласувахме за тях. Питайте останалите до 180, които се отметнаха от думата си. Те излъгаха избирателите си", заяви Караджов.

На въпрос възможен ли е парадоксът лидерът на ДСБ Радан Кънев да мине в опозиция на правителството, а заместникът му в партията Петър Москов да остане министър на здравеопазването, Караджов заяви, че ще остави това решение на самия Москов.

"Сега е чудесен момент, в който се разчисти теренът. Нека да видим сега кой ще тръгне към постовете и запазването на постовете", посочи Караджов.

Блокът има немалък брой министри, като се започне с вицепремиера Меглена Кунева, мине се през министъра на отбраната Николай Ненчев, Лукарски на икономиката, Даниел Митов на външните работи, Петър Москов.

Гроздан Караджов отказа да коментира завъртелия се отново слух, че от партията на Кунева ДБГ искат да изместят Христо Иванов и сложат на поста му министъра на образованието от времето на тройната коалиция Даниел Вълчев.

"Не желая да имам нищо повече с това управление, което се измята от дадената дума. Ние сме политици, не сме дъбови дъски. Това е жестока политическа подмяна, която преди две години наричахме задкулисие. Как да останеш да подкрепяш управление, което работи със задкулисието? Ако някой се е подписал под един текст договорите и преговорите са приключили тогава. А не между двете четения да се отработват формулите на задкулисието. Олигархичен кръг, наричан #Kой правораздава в лична полза", посочи в заключение Караджов.

Преди него Валери Симеонов коментира защо партията му гласува "за" предложенията на АБВ и не подкрепи тези на РБ за прокурорската квота.

"Ние сме последователни в политиката си. Въпросните промени се обсъждаха 4-5-6 месеца. Решихме, че всеки трябва да направи компромис. Какво показваме на българския народ - че не вярваме на прокурорите, казваме, че са по-калпави и по-зависими. Никой не коже да ме убеди, че прокуратурата е по-добра от съда", заяви Симеонов, който бил лично потърпевш от решения на съда.

Според него ДПС не била фактор при взимането на решенията в парламента, въпреки че днес от Движението демонстрираха как без тяхното гласуване за конкретен текст в конституцията, целият проект щеше да тръгне по бавната писта.

"Малко превратно тълкувате фактите. През изминалата година ДПС не са могли по никакъв начин да предопределят решенията. Днес ДПС за пореден път се качи на последния вагон на отминаващия влак. Явно трябваше да получат указания от сараите, че ако продължават да се държат така, върху тях ще падне упрекът, че искат съдебната система да остане непроменена", посочи Симеонов.

Що се отнася до казуса с Полина Карастоянова, влязла в парламента като гражданска квота на партията на Симеонов НФСБ, която от формацията поискаха да изключат заради лобистка поправка той коментира:

"Тя е жълто петно на шахматната дъска. Ние си свалихме доверието от нея, Красимир Каракачанов както иска, да си я прибере. Нищо не пречи от патриотка да стане воеводка. Ние показахме, че при нас лобисти не може да има".

Според съпредседателя на Фронта Карастоянова е лобист на спиртните производители, "които си мислят, че с вдигането на акциза хората ще спрат да си варят ракия и ще отидат да си купят евтините им боклуци". "

Разочароващо е, че ВМРО взима решения от името на НФСБ", посочи в заключение Симеонов.

Сравнението с шахматната дъска той направи по повод самооприличаването с фигурата на царицата в шаха, което Карастоянова сама си направи.