понеделник, 14 декември 2015 г.

Днес от 17:30 ч. съдии пак ще са пред Съдебната палата

Съюзът на съдиите в България (ССБ) проведе вчера извънредно заседание, на което призова магистратите към три действия, считано от днес, 14 декември:

Съдиите - независимо в коя съсловна организация членуват, да изразят съпричастност към необходимостта от действителна съдебна реформа, като поставят върху тогите си знака на везната, олицетворящ справедливостта.
Председателите на съдилищата в страната и съдиите да обявят национален ден на отворените врати в съда на 16 декември 2015 г. /сряда/ като организират в сградите на съдилищата срещи - дискусии с граждани, представители на други юридически професии и преподаватели по специалност право за обсъждане на практическата значимост на законодателните промени в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, за укрепването на авторитета на съдебната власт и подобряването на дейността на съдилищата и прокуратурата.

От ССБ също така приканват съдиите и всички български юристи от различните гилдии в понеделник 14 декември 2015 г. от 17:30 часа пред централния вход на Съдебната палата в София заедно да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа (магистратите нямат право на протести, б.р.).