неделя, 6 декември 2015 г.

Разкрития: Какво са коментирали чуждите дипломати за смяната на Тодор Живков през 1989 г.

Как чуждите дипломати са възприели принудителната оставка на генералния секретар на БКП Тодор Живков от властта преди 26 години? Отговор дава строго секретна информация на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев от 1 декември 1989 г.

Копие от строго секретната информация получават тогавашният премиер Георги Атанасов, Димитър Станишев (баща на Сергей Станишев, бел. ред.), отговарящ за международните контакти в ЦК и Бойко Димитров, министър на външните работи.

От документа става ясно, че някои от дипломатите, като тези на Гърция, са били толкова изненадани от смяната на Живков, че я възприели като държавен преврат.
Посолството на Кувейт е определило смяната на Живков като опит на ръководството на партията „да изпревари и овладее надигащия се гняв на народа от тежката икономическа криза”.
Аржентинският посланик по това време е останал скептично настроен по отношение на бъдещото демократично развитие на България.
Американските дипломати са се интересували повече от събитията в страната от страна на гражданските организации и зараждащата се опозиция на БКП, а също така и за конкретни политически фигури от ръководството на БКП, които са свалени от ръководни постове.
В посолството на ФРГ са засилили преводните статии за случващото се в НРБ след 10 ноември 1989 г.
В документа са представени и коментарите на различни чуждестранни журналисти.
Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

СЕКРЕТНИ ДОКУМЕНТИ: