неделя, 13 декември 2015 г.

Любопитно: Едни от най - дръзките измамници! Част 2

Продължение от (Част 1)


СЕСТРИТЕ ФОКС
Зов от отвъдното


Не позволявайте това секси име да ви заблуди. Кейт, Маргарет и Леа Фокс са водещи фигури в движението на спиритуализма през 19-ти век, като основната им квалификация за тази работа се изразява в това да бъдат пълни отрепки.

Двете по-млади, Кейт и Маргарет, били само на 10 и 12 години, когато убедили слабоумните си родители, че могат да разговарят с домашен призрак, чрез система от почуквания и потропвания. Момичетата щракали с пръсти и духовете отговаряли, за изумление на всичките идиоти, които населявали света на 19-ти век.

Когато и голямата сестра Леа се включила в представлението, трите хитроумни момичета неусетно спечелили международна слава, като говорещи с духове и вече правили епични суми пари със своите отвъдни сеанси. За съжаление, сестрите също така развили и жаждата за контрабандни спиртни напитки в късните си години и накрая били разобличени като измамни пияници, които използвали палците си на краката, за да произведат звуците от великия задгробен свят – елементарен трик, който, погледнато в ретроспекция, не би трябвало да заблуди дори и семейното куче.
Илюзионистът Хари Худини написал следното относно Крукс и неговите експерименти с медиуми:

В ума ми не остава ни най-малко съмнение, че този интелигентен човек е бил изигран и че доверието му е било предадено от така наречените медиуми, които е тествал. Уменията му за наблюдение са били заслепени, а способността му да разсъждава е била толкова замъглена от предубеждението му в полза на всичко паранормално и окултно, че той не можел, или не искал, да устои на влиянието.

В крайна сметка, една от сестрите си признала всичко, когато един репортер им предложил $ 1500 в бирени пари, за да излеят тайната. Парите бързо били пропилени и трите сестри умрели в мизерия и били погребани в бедняшки гробове. Дори Чарлз Дикенс не би могъл да си измисли по-подходящ завършек за историята на сестрите Фокс.

БЪРНАРД МЕЙДОФ
 Главният герой зад най-крупната финансова измама в историята


Създател на най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва през ноември-декември 2008 г. в САЩ, Ню Йорк в разгара на т.нар. световна финансова криза. От финансовата пирамида са завлечени многобройни нейни клиенти, като общата сума с която те са измамени възлиза по предварителни оценки на близо $ 50 млрд.

На 22 години младият тогава „фараон“ влага $ 5000 в първото си бизнес начинание — инвестиционна компания. За десетилетие печели множество клиенти и голямо доверие. Мейдоф е сред създателите на Американската фондова борса NASDAQ, занимаваща се с продажбата на ценни книжа, в интерес на инвеститорите. Той е сред 25-имата най-големи играчи на водещата световна финансова борса на Уолстрийт, като преди избухването на скандала, известил разплитането на аферата, е наричан от масмедиите „стълба на Уолстрийт“ и „пионер в електронната търговия на фондовата борса“, тъй като е един от първите в Ню Йорк, който изцяло компютъризира документооборота на компанията си.
Мейдоф първоначално е член на Съвета на директорите на NASDAQ, а от началото на 1990 г. и негов председател. В допълнение към това, той е начело и на Хедж фонда Мейдоф, който е основан през 1983 г. и е със седалище в Лондонското сити. През 1985 е един от основателите и член на Съвета на директорите на International Securities Clearing — международна компания за клиринг и безналични разплащания между фирми и държави.

На 29 юни 2009 г. Бърнард Мейдоф получава от федералния съдия Дени Чин присъда от 150 г. лишаване от свобода за финансова измама.

ВИКТОР ЛУСТИГ
 Човекът, продал Айфеловата кула. Два пъти.


Роденият на 4 януари 1890 г. в Бохемия Лустиг се смята за един от най-талантливите мошеници, живели някога на планетата. Целият му живот минава в заплитането на измамни афери, които осъществявал блестящо благодарение на владените 5 езика и използваните 45 псевдонима. Само в САЩ Лустиг е арестуван 50 пъти, като в повечето случаи е освобождаван поради липса на доказателства. Първата му измама била за продажбата за $ 30 000 на машина за печатане на 100-доларови банкноти, която за цялото си съществуване отпечатала само 3 такива.

Най-грандиозната афера на Лустиг е продажбата на Айфеловата кула за старо желязо. През май 1925 г. в търсене на приключения той пристига в Париж. В един от френските вестници прочита, че градските власти изпитват сериозни затруднения в опитите си да поддържат Кулата, тя има нужда от основен, но скъпоструващ ремонт и е доста занемарена. Лустиг си изготвя фалшиви документи на зам.-министър на пощите и далекосъобщенията, след което изпраща официални покани на 6 търговци на скрап за обсъждането на примамлива бизнес-сделка. Измамникът посрещнал бизнесмените в скъп хотел, където им споделил, че заради неоправдано високите разходи по Айфеловата кула, правителството решило да я разглоби и да я продаде на закрит търг.

За да не се предизвика възмущението на обществеността, която много харесвала Кулата, Лустиг помолил търговците за дискретност. След като продал правото да разглоби Кулата на един от тях, Лустиг успял да избяга с куфара пари във Виена. За да запази достойнството и репутацията си, измаменият Андре Поасон скрил измамата от полицията.

По-късно Лустиг успял да измами и боса на Чикагската мафия Ал Капоне. Той го убедил да инвестира $ 40 000 в стокова сделка, но запазил парите в личен банков сейф за 2 месеца. След това върнал сумата, заявявайки, че сделката е пропаднала. Впечатлен от честността му, Капоне го възнаградил с $ 5 000.

През декември 1935 Лустиг е арестуван за последен път и изправен пред американския съд. Получава 15 години затвор за фалшификация на пари и допълнително 5 години за бягство от друг затвор, месец преди произнасянето на присъдата. Лустиг излежава наказанието си в знаменития затвор Алкатраз край Сан Франциско, но през 1947 г. се разболява от пневмония и умира в Затворническата болница в Спрингфилд, Мисури.

(Следва продължение...)