петък, 11 декември 2015 г.

Протестът ден 3-ти: Съдии бранят държавността! Над 1500 викат „Оставка”

Съдии от Върховния касационен съд, Софийския районен съд, Софийския градски съд и други съдилища излязоха около 18: 30 ч. от Съдебната палата, облечени със съдийските си тоги, за да протестират срещу орязаната в парламента съдебна реформа.

Протестът беше обявен като "събрание на съдии, които ще обявят готовността си да разговарят с граждани по въпросите на съдебната реформа".

Събирането на съдиите по повод провалената конституционна реформа става за първи път и на практика е безпрецедентно.

Съдия Таня Маркова от Софийския районен съд обяви, че са излезли тук, защото няма реална реакция на политиците, а магистратите искат да са съпричастни към реформата и по този начин да привлекат вниманието им. И са готови да работят заедно, за да има наистина реформа. Цялото общество вижда проблемите, каза Маркова.

През цялото време на "събранието" пред Съдебната палата се събраха около 50 души. Те изпратиха Маркова с ръкопляскания и скандирания "Ние сме с вас".

Протестът набира скорст. Над 1500 души викат „Оставка” и „Мафия” в знак на несъгласие с отказа на политиците да реформират съдебната власт.


За трети път граждани блокираха жълтите павета пред Народното събрание. Те протестират срещу бламирането на предложените от Христо Иванов промени на Конституцията.

Протестиращите поеха към Съдебната палата, като промениха обичайния си маршрут, който обикновено е към Орлов мост. Няма проблем с шофьорите по блокираните улици, защото полицията минава пред протеста и им разчиства пътя.

Основните възгласи, както и предните дни са: "Оставка", "Мафия", "Долу Свинската палата", "Борисов, Цацаров, Местан - в един казан" и др.

Малко преди Съдебната палата над целия протест започна да звучи речта на Лозан Панов от днес. Шествието замлъкна и хората се движат тихо, за да чуват думите на председателя на ВКС.