сряда, 30 декември 2015 г.

На тази дата: 30 декември 1922 г. създава се СССР

1922 г. образуван е Съюзът на съветските социалистически републики (СССР). Еднопартийната държава в северната част на Европа и Азия съществува до 1991 г.

В началото на 20-те години, и особено след смъртта на Владимир Ленин, в ръководството на страната започва ожесточена борба за власт. Йосиф Сталин се възползва от възможността за кадрови контрол, произтичаща от поста му на генерален секретар на ЦК на ВКП(б). Успява ловко да компрометира Лев Троцки, да го прогони от СССР и в крайна сметка установява режим на еднолична власт.

Списъкът на съюзните републики на Съветския съюз се променя с времето. В последните години от съществуването си той се състои от 15 съюзни републики, но Съветска Русия (РСФСР) е далеч по-голяма от останалите и доминира в почти всяко отношение - площ, население, икономически потенциал и политическо влияние. Общата площ на Съветския съюз преди разпадането му е над 22,4 млн. кв.км.

На 8 декември 1991 г. ръководителите на Беларус, Русия и Украйна обявяват прекратяването на Съюзния договор на СССР след тайна среща в Беловежката гора на бъдещите си президенти Борис Елцин, Станислав Шушкевич и Леонид Кравчук. С разпадането на СССР се подписва Споразумение за създаване на ОНД. Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Украйна се присъединяват към общността с декларация (21 декември с.г., Алма Ата), в която заявяват съпричастност към целите и принципите от Споразумението за създаване на ОНД.