вторник, 8 декември 2015 г.

На тази дата: 8 декември 1991 г. сложен е краят на СССР

1991 г. сложен е краят на СССР. След продължило няколко месеца разпадане, след опити за възстановяване на контрола, неуспял пуч и провъзгласяване на независимост от поредица страни, на 8 декември лидерите на трите републики - Русия, Украйна и Беларус - обявяват, че Съюзът на съветските социалистически републики не съществува.

На 25 декември съветският президент Михаил Горбачов подава оставка и червеното знаме със сърп и чук престава да се вее над Кремъл. Разпадането на комунистическата империя, просъществувала почти 70 година, бележи края на световния ред, основаващ се на противоборството между СССР и САЩ.

Повечето от 15-те съветски републики получават за първи път в историята си независимост и са изправени пред предизвикателството да градят национална идентичност и солидна икономика - цели, които много от тях все още не са постигнали. Русия, на свой ред, страда от загубата на статута си на световна свръхсила.

Краят на СССР не предизвиква грамаден катаклизъм, но годините след това са белязани от упадък на инфраструктурата, обедняване на населението и регионални конфликти, коствали живота на стотици хиляди хора.

С разпадането на Съветския съюз възниква нова организация - Общността на независимите държави (ОНД). В нея на равноправни начала членуват 11 бивши съветски републики: Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан и Украйна. През декември 1993 г. към общността се присъединява Грузия, която обаче на 18 август 2009 г. напуска официално организацията.