сряда, 9 декември 2015 г.

Министър Христо Иванов подаде оставка! Реформаторите напускат управлението?

Христо Иванов заяви от парламентарната трибуна, че напуска поста на правосъден министър.

Това стана веднага след като парламентът гласува, че прокурорите ще имат мнозинство в прокурорската колегия на ВСС. Единствено Реформаторският блок подкрепи текста, според който прокурорите нямат мнозинство в колегията си. ГЕРБ, БСП и ДПС демонстрираха единство за обратното.


"Аз се обърнах към вас преди гласуването, че  става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена, каза той.

Добави, че с това гласуване стана важна голяма стъпка и символична към съмнението за това, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието и ще направя всички възможни стъпки за своето оттегляне, каза министърът."


Радан Кънев заяви, че вече е депутат от опозицията и напуска управляващата коалиция.





Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев оттегли подкрепата си от правителството на Бойко Борисов.

Това съобщи Кънев пред журналисти в кулоарите на парламента.
Той уточни, че оттеглянето му е лично негово решение и за момента не ангажира с него цялата парламентарна група на Реформаторския блок.

Попитан дали ще има други министри на Реформаторския блок, които ще подадат оставка, както направи правосъдният Христо Иванов, той заяви, че предстои политическо решение както на партията, която оглавява - ДСБ, така и на ръководството на реформаторите.


Най-вероятно в края на седмицата, когато ДСБ ще проведе семинар в Поморие, ще бъде обсъдено и дали Радан Кънев да остане лидер на партията си.


По -хубав коледен подарък не можех да си направя, каза още Иванов по-късно пред журналисти. За мен въпросът, който поставих от трибуната, е ценностен - дали в България политическата система може да постави интересите на независимостта над съда над зависимостта си под различни форми от свръховластената фигура на главния прокурор. Както и заради цялостната ситуация в последните седмици, мисля, че няма да има политически ресурс за провеждане на реформа оттук нататък. Той добави, че отива да си подаде оставката пред премиера.


Не е личен въпросът дали аз съм предаден, продължи още Иванов. Въпросът е в една кауза, която беше дефинирана. Оттук нататък следват важни решения да се вземат за това дали наистина ще се продължи в тази посока, която очертах. Надявам се, че моята оставка ще послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока, каза още министърът в оставка.


Георги Първанов, известен като агент "Гоце": По-добре късно, отколкото никога


По-добре късно, отколкото никога - той беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт Това каза на пресконференция в парламента лидерът на ПП АБВ за оставката на министър Иванов.



Цветанов: Министър Иванов имаше и все още има подкрепата на ПГ на ГЕРБ


Министър Христо Иванов имаше и все още има подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ. Ние сме го доказали няколкократно. Това каза пред журналисти Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, по повод на подадената оставка от правосъдния министър Христо Иванов. 

Статуквото победи!
„През последните дни бяха направени много консултации. Най-съществени бяха консултациите, които бяха направени във формат парламентарно мнозинство – ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ. Позицията на ПФ и АБВ изцяло подкрепяше решението на комисията, което беше гласувано миналата седмица и в никакъв случай механичният сбор между ГЕРБ и РБ не можеше да промени нищо в това гласуване”, посочи Цветанов. По думите му, текстовете заложени в първоначалния вариант на законопроекта за изменение на Конституцията в пленарна зала са получили над 200 гласа. „Бяха направени много взаимни компромиси. При внасянето на законопроекта, направените промени предвиждаха тайно гласуване и никой не говореше за явно. Сега предстои гласуването за явния вот. Знаете, избирането на парламентарната квота с мнозинство от две-трети вече е факт и също така председателстващ на пленума ще бъде министърът на правосъдието”, обясни още Цветанов.

Освободеното министерско място може да се заеме от Делян Пеевски

"Таралеж" предлага на новосформираното парламентарно мнозинство да избере Делян Пеевски за министър на правосъдието. Кандидатурата отговаря на духа на промените!




Обновява се!