четвъртък, 10 декември 2015 г.

Съюзът на съдиите: мнозинството в парламента показаха с вчерашното си решение, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана

Вместо подкрепа, мнозинството в парламента и управляващите политически партии ясно показаха с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България. Това се казва в отворено писмо на Съюза на съдиите.

"За първи път в новата българска история имахме министър на правосъдието, който заедно с екип, амбициран да се справи с горните проблеми, се зае с тежката задача да въведе на конституционно, а сетне и на законодателно ниво механизми, гарантиращи истинската независимост на съдебната власт, с които да може да се противодейства на възможните към момента зависимости, двоен стандарт и прокарване на политически и лобистки интереси. Вместо подкрепа, мнозинството в Парламента и управляващите политически партии ясно показаха с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България", се казва в писмото.

Съдиите смятат, че парламентът е подменил промените. Въведените в последния момент "корекции" няма да доведат до реална промяна и няма да гарантират върховенството на закона и независимостта на съдиите. Разпределението на квотите в двете новосъздадени колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) се свежда до независимостта на съда от политиците и вмешателството им в прокуратурата.

ССБ предупреждава, че обществото ще плати скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция, съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да работят качествено в негов интерес.