четвъртък, 31 декември 2015 г.

Галев към покойния Пламен Миланов: Така ще ви пребиеме, че цяла България ще разбере

Основният свидетел срещу т.нар. братя Галеви - Пламен Миланов, е открит мъртъв в Дупница. Трупът на собственика на една от големите таксиметрови фирми в града е намерен в апартамент, които е част от офис. Заедно с него е загинала и жена на 35 години, която е негова служителка. Миланов е 49- годишен, има 4 деца от две съпруги.

Галев към покойния Пламен Миланов: Така ще ви пребиеме, че цяла България ще разбере


26 октомври 2009 г. е тежък ден за Кюстендилския окръжен съд. Повече от 8 часа продължава заседанието по делото за изнудване, средна телесна повреда и принуда срещу т.нар. Братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов. От тях повече от 2 часа - основен за деня, е разпитът на свидетеля Пламен Миланов, дребен собственик на таксиметров бизнес в Дупница, стала известен като Първи частен град.

Именно Миланов дава последователни и логични показания, които разплитат цялата схема в града - изнудвания, заплахи, принуда за прехвърляне на дялове, рекет, маскиран като "счетоводство" от правилните фирми на принципа "няма не искам".
След като Миланов дава показания, съдът дава почивка, за да се оправи компютърът на стенографа. След нея Миланов изненадващо отново иска думата и в съдебната зала съобщава, че в почивката Галев му е казал: "Така ще ви пребиеме, че цяла България ще разбере". Той моли съда да вземе някакви мерки.

Ето какво казва преди това таксиметровият бос, на базата на което в крайна сметка се случва почти невероятното - двамата градски деребеи са осъдени ефективно.

Миланов е собственик на таскиметрова фирма. Той твърди, че за всяка кола са събирани по 17 лв., обвиняемите Галеви искали и общо 1500 лв. "такса спокойствие". Свидетелят се конституира като частен обвинител в процеса, а и предявява граждански иск срещу двете подсъдими "барети" (всъщност такъв е бил само Галев, б.р.) в размер на 1,2 милиона лева.

Спроед него таксата е била плащана от 2003 г. след побой на Ивайло Василев, шофьор в неговата фирма. "Такса спокойствие" е давана до края на 2006 г. Парите били предавани лично от Миланов на Апостол Чакалов-Тоци или друго лице близко до Галеви. Миланов пояснява, че в края на същата 2006 г. му било казано, че няма да плаща таксата.

Същевремнно той става собственик и на таксиметровата фирма - "Сити транс" ООД. В началото на март 2007 г. провел разговор с дупнишките бизнесмени, на който му казали, че искат 50% от месечната чиста печалба на двете фирми и половината собственост в тях. Пламен Миланов заявява пред съда, че се съгласил, защото го било страх. Свидетелят си спомня, че е ходил в палага на двамата в с. Ресилово три пъти да се види с Пламен Галев и Ангел Христов.

Първият път бил след побоя на негов шофьор - Ивайло Василев (който също свидетелства срещу групата). Миланов уточнява, че предоставил документите на фирмите си в счетоводството на Галеви, само в една от компаниите придобил съдружник, посочен от Пламен Галев - Владимир Ангелов-Стъклето.

Миланов плащал по 80 лева на месец на счетоводна къща, за да бъде водено счетоводството на фирмите му. Галеви му поискали по 500 лева на фирма, за да бъде водено въпросното счетоводството от тяхната финансова къща. Плмамен Миланов заяви, че е имал и друг общ бизнес с Пламен Галев - бил накаран да участва в изграждането на бетонен възел край Дупница. По думите на Миланов той е работил доста по изграждането на възела и е бил нещо като ръководител по изграждането му. Миланов дори дал лични средства, но след като видял, че не получава дивидент, се отказал от това съдружие. Свидетелят казва пред съда:

"Не съм искал това съдружие, ние ги хранехме."