вторник, 22 декември 2015 г.

Радан Кънев прави дясна алтернатива следващата година

Политическата борба на 2016 година ще бъде за създаване на реална, солидна дясна алтернатива на сегашното управление. ГЕРБ показа, че предпочита да управлява в сегашните условия и си избра подходящите партньори за това – ДПС и АБВ“.

Това заяви лидерът на ДСБ и депутат в опозиция Радан Кънев по телевизия BIT.

Той обобщи отминаващата вече 2015-а като „година на политическо колебание, компромисът беше част от него. Компромисите са положителни, те са необходими. Колебанието е да не знаеш какво целиш. Имаме доминираща партия, макар и слабо доминираща. Имаме и доминиращ лидер, на моменти всевластен. Когато те нямат посока, автоматично и обществото се оказва без посока. Ние се опитахме да компенсираме липсата на сила и посока, но не успяхме“.

„Бяхме на крачка от това да започнем разплитане на възела в правилната посока. В крайна сметка премиерът Борисов и партията му трябваше да направят сериозен избор и ГЕРБ избраха да останат в статуквото“, добави той по темата за неуспялата съдебна реформа.

„В политиката няма светци. Всеки, започнал промяна, я е започнал на база нередности. Не можем да чакаме от небето да падне светец. С наличния материал и в ситуация с доминираща политически партии могат да станат промени донякъде. Колко сме били оптимисти – едно на ръка, важното е, че опитахме“, каза още той за участието на партията му в управлението в последната година.
Радан Кънев коментира и ситуацията в Реформаторския блок: „Има хора в РБ, които не виждат възможност за опозиция, считат го за смъртоносно за всяка една партия и виждат бъдещето на РБ през тесен съюз с ГЕРБ, което значи да се молят на Борисов и Цветанов за места в листи. Има други, които смятат, че в даден момент може да си в опозиция. Излизат от балканския модел, разбират, че властта може да се управлява и от опозиционната страна“.

Той призна, че властта се услажда, а апетитът за нея идва с яденето. Призна още, че за себе си е залитнал – на моменти заради липсата на опит, средата, особеностите на характера си.