сряда, 30 декември 2015 г.

С новым годом!: Русия спира газа за битовите абонати в България

Бойко Борисов преди часове е събрал всички енергийни шефове, след като днес е било получено писмо от руската компания "Газпромекспорт", в което се уведомява че от 1 януари 2016 г. битовите абонати в България ще получат 0 количество газ.

Това означава, че без ток и отопление в първия ден на новата година остават 200 000 български семейства. Копие от писмото е изпратено и до "Овергаз Инк", българският посредник на руския газ. Според Жаклен Коен трябва да се реагира буквално в следващите часове, тъй като "Булгаргаз" като обществен доставчик трябва да уведоми в следващите 24 часа предварително "Газпромекспорт" за създалата се извънредна ситуация в България и да се увеличи заявката за нашата страна.

Преди това обаче по закон "Овергаз" трябва да поиска писмено от "Булгаргаз" подобни действия. Според лиценза на дружеството, което е собственост на Сашо Дончев то е задължено да осигурява газ на своите клиенти. Източници от Овергаз потвърдиха преди малко, че дружеството дължи сериозни суми в милиони на руските си партньори и по-вероятно е да не става дума за сценария от 2013 г. когато България бе заплашена от спиране на газа.

Ако "Овергаз" не доставя газ на своите потребители след 1 януари то КЕВР трябва да постъпи към отнемане на лиценза на посредника Сашо Дончев. "Ние чакаме писмото на "Овергаз", създали сме организация за транспортиране на допълнителните обеми", коментира Коен.