сряда, 2 декември 2015 г.

На вниманието на Бойко Борисов! "Некои" съображения за сланината

„Таралеж“ има нЕкои съображения относно фундаменталната теза на премиера Борисов, че сланината е вредна. „Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечението“. Така премиерът Бойко Борисов заплаши българите в понеделник. 

На вниманието на Бойко Борисов:

ИЗНЕНАДА: Сланината е полезна!


Последни проучвания разбиха мита, че сланината е вредна!

Една от любимите храни на българина, не само че не повишава значително холестерола, но и съдържа редица важни витамини като А, В1, В2, В3, В6, В12, D, Е, както и минерали като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, селен и др.

Богата на минерала селен, консумацията на сланина всъщност води до укрепване на имунната система, поддържане на репродуктивните функции и спомагане доброто здраве на черния дроб.

Що се отнася до холестерола, сланината съдържа в себе си лецитин - фосфолипид, който в съчетание с мастноразтворимите A, D и C витамини, и полиненаситените мастни киселини – намалява нивото на холестерола и води до извеждането му от вече образувалите се холестеринови плаки.  Казано по друг начин, при дневна консумация на сланина – 30мг., нивото на холестерол се понижава.

Друга важна съставка на сланината е арахидоновата киселина. Според много специалисти тя е незаменима мастна киселина, която е важна част от фосфолипидите, които пък са съставни елементи в клетъчната мембрана, в мозъчната, в чернодробната и в мускулната тъкан.

В мозъчната тъкан тази киселина играе ролята на последна преграда, която възспира свободните радикали, а в мускулната спомага за транспорта на хранителните вещества.

Арахидоновата киселина помага и за регулирането на множество процеси в човешкото тяло, такива са възпалителните, състоянието на бронхите, на червата и др. Количеството на „магическата” киселина е около 2% от състава на сланината. Това е с 10 пъти повече, отколкото в кравето масло.

Най-подходящото време за консумация на сланина е сутрин, защото тогава тя зарежда със сила, подпомага храносмилателния процес и прочиства организма.

„Според канадски учени сланината повишава интелектуалните способности, ето защо преди изпит или друго умствено изпитание е добре да се похапне резенче от този натурален стимулатор. В народната медицина сланината има множество приложения, в които се използват забележителните качества на сланината, позната на човека от векове. Ценно нейно свойство например е понижаването на скоростта на поглъщане на алкохола, с което чувствително се намалява рискът от бързо опияняване. Според специалистите няколко късчета сланина, посипани със счукан чесън, са си истински празник за организма. 

ВИЦОВЕ И СМЯХ ОТ ДНЕС ВИЖ: ТУК