„Таралеж“ има нЕкои съображения относно фундаменталната теза
на премиера Борисов, че сланината е вредна. „Този, който пие ракия, пуши
цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му
плащат лечението“. Така премиерът Бойко Борисов заплаши българите в понеделник.
На вниманието на Бойко Борисов:
ИЗНЕНАДА: Сланината е полезна!
Последни проучвания разбиха мита, че сланината е вредна!
Една от любимите храни на българина, не само че не повишава
значително холестерола, но и съдържа редица важни витамини като А, В1, В2, В3,
В6, В12, D, Е, както и минерали като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор,
селен и др.
Богата на минерала селен, консумацията на сланина всъщност
води до укрепване на имунната система, поддържане на репродуктивните функции и
спомагане доброто здраве на черния дроб.
Що се отнася до холестерола, сланината съдържа в себе си
лецитин - фосфолипид, който в съчетание с мастноразтворимите A, D и C витамини,
и полиненаситените мастни киселини – намалява нивото на холестерола и води до
извеждането му от вече образувалите се холестеринови плаки. Казано по друг начин, при дневна консумация
на сланина – 30мг., нивото на холестерол се понижава.
Друга важна съставка на сланината е арахидоновата киселина.
Според много специалисти тя е незаменима мастна киселина, която е важна част от
фосфолипидите, които пък са съставни елементи в клетъчната мембрана, в мозъчната,
в чернодробната и в мускулната тъкан.
В мозъчната тъкан тази киселина играе ролята на последна
преграда, която възспира свободните радикали, а в мускулната спомага за
транспорта на хранителните вещества.
Арахидоновата киселина помага и за регулирането на множество
процеси в човешкото тяло, такива са възпалителните, състоянието на бронхите, на
червата и др. Количеството на „магическата” киселина е около 2% от състава на
сланината. Това е с 10 пъти повече, отколкото в кравето масло.
Най-подходящото време за консумация на сланина е сутрин,
защото тогава тя зарежда със сила, подпомага храносмилателния процес и
прочиства организма.
„Според канадски учени сланината повишава интелектуалните
способности, ето защо преди изпит или друго умствено изпитание е добре да се
похапне резенче от този натурален стимулатор. В народната медицина сланината
има множество приложения, в които се използват забележителните качества на
сланината, позната на човека от векове. Ценно нейно свойство например е
понижаването на скоростта на поглъщане на алкохола, с което чувствително се
намалява рискът от бързо опияняване. Според специалистите няколко късчета
сланина, посипани със счукан чесън, са си истински празник за организма.
ВИЦОВЕ И СМЯХ ОТ ДНЕС ВИЖ: ТУК
ВИЦОВЕ И СМЯХ ОТ ДНЕС ВИЖ: ТУК