събота, 12 декември 2015 г.

Борисов може да се кандидатира за президент, ако му клатят властта

Бойко Борисов може и да се кандидатира за президент догодина при определени обстоятелства.

Макар да не го каза пряко, това стана ясно от думите му пред Дарик радио.

"Аз съм се клел пред Рефоматорския блок, че няма да се кандидатирам за президент. Ако те решат обаче да клатят властта, сега през зимата ще е безумие да правим предсрочни избори. А есента на другата година има президентски изобри и така отиваме към "2 в 1".

"Ще се явите ли за президент в такъв случай?", попита водещият.

"Ще го мислим", отговори Борисов.

Той обаче се зарече, че няма да прави коалиция с ДПС.

"Те ме познават, че съм човек с достойнство и пускат слухове, че съм зависим от Цацаров, от прокуратурата. От кого съм зависим бе, мили мои? От народа", каза Борисов.

"Стабилност" е думата на 2015 г., смята премиерът.

"Въпреки раздробения парламент и конфронтацията между отделните партии успяхме с общи усилия да постигнем стабилност", аргументира се той.

След което се извини по радиото на министър Лиляна Павлова, която го очаквала в 14 часа да открият заедно ремонтирания път от Пампорово за Смолян.

"За квоти не сме говорили въпреки голямата разлика в изборните резултати на ГЕРБ и "реформаторите". Нека ги оставим да си решат какво да правят, след което, надявам се, ще се съберем във вторник и ще вземем решение за следващия правосъден министър", каза Борисов по повод оставката на Христо Иванов и призивите РБ да излезе в опозиция.

Той обаче отказа да назове конкретно име.От Дарик припомниха обвиненията на Радан Кънев, че Борисов е предпочел тези, които през 2013 г. са го свалили от власт, спретнаха аферата "Костинброд", избраха Пеевски за шеф на ДАНС, заплашваха с физическа разправа ГЕРБ.

"Ако бяха предпочетени, щяха да са в коалицията. А ние предпочетохме Кънев, Лукарски, Ненчев, Кунева.

Запазихме добри отношения с Радан Кънев. Няма тема, по която да не сме приказвали. Не е никак лесно човек да бъде над обидата, над личното. Какво би се случило, ако заложим злоба, омраза, преследване?", контрира министър-председателят.

В разговора бе засегната дори темата за футболния клуб ЦСКА. Мнозина от феновете на "червените" обвиняват Борисов за несгодите на тима, завършили с изваждането му от А във В група. Премиерът пожела отборът да си изплати дълговете и да играе добре. И се зарече, че, макар да е левскар, ще ръкопляска на ЦСКА, ако спечели Купата на България. Отборът стигна до полуфинал, докато "Левски" отпадна.