вторник, 29 декември 2015 г.

Затварят Червения площад в Москва за Нова година

Червеният площад в Москва, традиционно място за посрещане на Новата година, за пръв път ще бъде затворен за обществеността за празника, на фона на опасения от атентати, съобщи БТА.

Площадът обикновено приема десетки хиляди руснаци и туристи, които посрещат Новата година със звъна на камбаните на Кремъл. Тази година обаче полицията ще ограничи достъпа, предупреди началникът на отдела по сигурността на града Алексей Майоров, цитиран в сайта на московското кметство.

Властите обясниха безпрецедентната мярка с организацията на новогодишния концерт, който се излъчва пряко по държавната телевизия. На него ще могат да присъстват само малък брой хора, подбрани предварително.

"Това е все едно да затворят Таймс скуеър в Ню Йорк или да накарат парижаните да представят специално разрешително, за да се доближат до Айфеловата кула", коментира бившият общинар Александър Клюкин по радио "Комерсант".

Неочакваното решение е взето в момент, когато властите затегнаха мерките за сигурност в Москва след свалянето на руския туристически самолет над Египет в края на октомври, когато загинаха 224 души, и атентатите в Париж на 13 ноември. От края на септември Русия нанася въздушни удари по групировката "Ислямска държава" в Сирия, отбелязва "Франс прес".