вторник, 15 декември 2015 г.

Областният управител на Сливен от ДСБ подава оставка

Областният управител на Сливен Димитър Сяров, който е представител на ДСБ, подава оставка. За решението си, което следва общата политика на партията, която обяви, че минава в опозиция, съобщи самият той във фейсбук.

"Като член на Националното ръководство аз изразявам категоричната си подкрепа и споделям позицията на лидера на партията Радан Кънев да излезем в опозиция. Убеден съм, че в този момент е изключително важно консолидирането ни, в името на целите, които си поставихме и ценностите, които отстояваме. И това наистина трябваше да стане преди да допуснем да бъдем въвлечени в нови неприемливи и невъзможни компромиси. Дойде този момент. Направихме този избор. Избрахме по-трудното решение", написа Сяров.

"Благодаря ти, Митко", реагира Радан Кънев също в социалната мрежа.

Това е пълният текст на писмото на Сяров:

Драги приятели и съмишленици,

Известно е вече, че националното ръководство на нашата партия ДСБ взе решение да снеме политическото си доверие от управлението на страната. Като съучредител на ДСБ, единствената партия, в която съм членувал в живота си, мога да кажа, че тя винаги ще бъде моя избор и моята надежда за България. Като член на Националното ръководство аз изразявам категоричната си подкрепа и споделям позицията на лидера на партията Радан Кънев да излезем в опозиция. Убеден съм, че в този момент е изключително важно консолидирането ни, в името на целите, които си поставихме и ценностите, които отстояваме. И това наистина трябваше да стане преди да допуснем да бъдем въвлечени в нови неприемливи и невъзможни компромиси. Дойде този момент. Направихме този избор. Избрахме по-трудното решение.

В голямата ни битка за утвърждаването на правовия ред в страната, чрез реформиране на съдебната система, през последната година ние успяхме да наложим тази доскоро неглижирана съзнателно тема от статуквото, като тема номер едно за обществото. Ще продължим да го правим.

Категоричното ни разбиране обаче е, че не можем да прекрачим очерталата се линия на разделение и попътно да се съгласим с несъгласните, да приемем ревизирането на постигнато вече съгласие. Но, както заявиха и самите съдии, и протестиращи организации и граждани, това повече не може да продължава.

Дължа да отбележа, че през годините в работата си като областен лидер и като член на националното ръководство на ДСБ, винаги съм отстоявал виждането си за търсене на възможности за сближаване на десните формации за общи действия. Постигал съм и практически резултати в това отношение. Сега обаче се намираме в разломен момент. Затова ви информирам, че утре ще подам своята оставка като областен управител, пост който заемах през последната година като представител на РБ в управлението на страната в област Сливен.

Благодаря на всички, с които работихме заедно. И на всички вас, с които, вярвам, ще продължим да работим.

Ден за раздяла в Реформаторския блок



Партиите в Реформаторския блок и петимата им министри днес сутринта ще проведат извънреден изпълнителен съвет на коалицията. Очаква се ДСБ, която обяви, че ще бъде опозиционна партия, да напусне блока, в който ще останат ДБГ и СДС, които пък решиха да участват във властта. От партията на Радан Кънев смятат, че те са инициаторите на създаването на коалицията и е редно несъгласните с тях партии да напуснат.