събота, 12 декември 2015 г.

Атанасов: Радан ще бъде последван от всички нас

"Прокурори управляват оперативната работа на ДАНС", заяви днес пред Нова телевизия депутатът от РБ Атанас Атанасов - председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Като пример той даде факта, че съдийката Румяна Ченалова е разпитвана в ДАНС, което е незаконно. Това трябва да става в прокуратурата. Викат я обаче в ДАНС, тъй като там кабинети имат прокурори начело с небезизвестния зам. главен прокурор Борислав Сарафов. Това го знаят малко хора, твърди Атанасов.

Основна тема на разговора бе оставката на пръвосъдния министър Христо Иванов.

"Забавното сега е, че ролята на слуга бе поверена на Първанов. Защото той накара неговите депутати да внесат предложението за квотите в двете колегии на Висшия съдебен съвет, за да не се възлага този път на постоянния заподозрян - ДПС", каза още Атанасов.

Причина за това били определени страхове, твърди депутатът.

"Един от най-верните хора на Първанов има присъда на първа инстанция от 10 години затвор за присвояване на 5 милиона лева. Той е бил шеф на разузнаването. Дали онези хотели на синовете на Първанов не са от онези пари?", попита риторично Атанасов.

Той не спомена име. Явно обаче става дума за бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Той бе осъден през май за присвояване на близо 5 милиона бюджетни средства чрез документи за несъществуващи разходи на службата.

"Мисля, че Радан Кънев ще бъде последван от всички нас", смята Атанасов. Така той отговори на въпроса дали и останалите членове на ДСБ ще последват лидера си, който излезе в опозиция.

"Първо, аз искам да кажа на приятели и съпартийци - Атанасов е лоялният боец на ДСБ. Огромното мнозинство са опозиционно настроени, страшно са разстроени от станалото. Длъжни сме да се съобразим", каза депутатът.

Той припомни, че Христо Иванов е вторият министър, напуснал кабинета "Борисов-2". Първи го направи Веселин Вучков, който оглавяваше МВР.

"Истината е, че те отказаха да се подчинят на Борисов да обслужват главния прокурор. Точка", отсече Атанасов.

Накрая депутатът заяви, че е просто фасада като шеф на комисията, която оглавява. Управляват старите кадри. Той е казал това неведнъж на Радан Кънев.

Историческият компромис, скрепил коалицията на "реформаторите" с ГЕРБ, не е грешка, смята Атанасов. Той щял да има успех, ако не са се случили последните събития.

Припомняме, че днес от 17,30 часа в Поморие се събира ръководството на ДСБ, на което ще бъде решено дали партията ще излезе в опозиция.