вторник, 8 декември 2015 г.

Изслушаха и главния прокурор за "Двете каки"

"Днес, 08.12.2015 г., Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” (КПЕПК) изслуша главния прокурор съобразно решение от вчерашното й заседание", обявиха от Висшия съдебен съвет.

Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” изслуша в заседанието си и г-жа Маргарита Михнева по нейна писмена молба, в която се сочат твърдения за притежавана информация, свързана с предмета на проверката, завършва лаконичното съобщение.

Сотир Цацаров се е появил около 12,30 ч на изслушването и е останал всичко на всичко около 30 мин. Той е поканен във връзка със записите, които се появяват периодично в публичното пространство и за които се твърди, че са разговори между бившата шефка на СГС Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Освен, че от Съвета не дават повече подробности, самият Цацаров днес е напуснал сградата през страничен вход.
В същата комисия бяха изслушани Георги Колев - председател на ВАС, Димитър Узунов, Ясен Тодоров и Милка Итова от Съвета, адвокат Иван Тодоров, както и самата Ченалова. Владимира Янева не дойде, а депозира писмени обяснения чрез адвоката си Антон Станков. Не се появи и друг поканен - старозагорският адвокат Момчил Мондешки, който според доклад на ВСС от зимата често е пребивавал в кабинетите на Янева и Ченалова и се е "самообслужвал" директно от компютри на Софийския градски съд.

От ВСС решиха и да поискат три неща във връзка със скандала - "Биволъ" да покаже експертиза, според която записите имат следи от законни СРС, информация от прокуратурата за евентуална тяхна експертиза и  има налична информация за регистрираните трафични данни на мобилния телефон на Владимира Янева за февруари 2015 г.

Миналата седмица главният прокурор обясни, че е дадедн 15-дневен срок на вещото лице да изготви експертизата.

Тогава Сотир Цацаров каза, че не са прилагани законни СРС спрямо Янева и Ченалова, а когато се установи кой е мъжът на записите, тогава ще се провери и дали той не е бил "закачен".