петък, 25 декември 2015 г.

Как да си направим вкусна домашна бира

Домашната бира все още е лукс, но ако сте упорити, може да си я приготвяте сами. Това прави от известно време нашия сънародник Георги Христов, който разкри рецептата за пенливото питие в предаването ”Тази сутрин” по bTV.
Георги обяви, че за първия си опит е взел казан от 30 литра и е сварил 19 литра бира на балкона, въпреки че било студено.

„За да си направите бира, трябва да си купите мелница за малц. Разбира се, малц се продава натрошен, но е по-добре да си купите мелница и да си го смелите. После следва механизиран процес, за който ви трябва уред за топлене на казана. Такъв например е газовия котлон, който е евтин и удобен. След ферментацията бирата се излива в бидон. Много е важно всичко да бъде стерилно. Когато бирата сварена, я слагаме в казана”, каза Христов.

Той обясни и какви съставки са необходими. Това са ечемичен или пшеничен малц, като пшеничния придава по-тъмен и лек аромат на каремал, хмел на листа, шишарки и пелети и качествена мая.

„Бирата се прави за 6-7 часа на няколко етапа, като основното е да се извлече захарта от ечемика в различните етапи. Задушеният малц се сипва в мелницата, а после се спазват температурните граници за накисване, които са различни за различните стилове бира. Хмелът се добавя накрая, когато варим бирата. Той е доста силна подправка, колкото повече хмел добавяме, толкова по- горчива и ароматна става бирата”, обясни процеса Христов.

Той допълни, че при него ферментацията е продължила месец и половина и се е сдобил с прекрасна светла бира.