Домашната бира все още е лукс, но ако сте упорити, може да
си я приготвяте сами. Това прави от известно време нашия сънародник Георги
Христов, който разкри рецептата за пенливото питие в предаването ”Тази сутрин”
по bTV.
Георги обяви, че за първия си опит е взел казан от 30 литра
и е сварил 19 литра бира на балкона, въпреки че било студено.
„За да си направите бира, трябва да си купите мелница за
малц. Разбира се, малц се продава натрошен, но е по-добре да си купите мелница
и да си го смелите. После следва механизиран процес, за който ви трябва уред за
топлене на казана. Такъв например е газовия котлон, който е евтин и удобен.
След ферментацията бирата се излива в бидон. Много е важно всичко да бъде
стерилно. Когато бирата сварена, я слагаме в казана”, каза Христов.
Той обясни и какви съставки са необходими. Това са ечемичен
или пшеничен малц, като пшеничния придава по-тъмен и лек аромат на каремал,
хмел на листа, шишарки и пелети и качествена мая.
„Бирата се прави за 6-7 часа на няколко етапа, като
основното е да се извлече захарта от ечемика в различните етапи. Задушеният
малц се сипва в мелницата, а после се спазват температурните граници за
накисване, които са различни за различните стилове бира. Хмелът се добавя
накрая, когато варим бирата. Той е доста силна подправка, колкото повече хмел
добавяме, толкова по- горчива и ароматна става бирата”, обясни процеса Христов.
Той допълни, че при него ферментацията е продължила месец и
половина и се е сдобил с прекрасна светла бира.