сряда, 30 декември 2015 г.

Разкрития: Абсурдните екопътеки в Парк Витоша построени от „Черепа“

Фирмата, която е построила некачествени екопътеки на Витоша с европари е Инфра Роудс ЕООД, зад която стои Васил Божков – "Черепа", установи проверка.

За абсурдните проекти съобщи на 30.12.15 Нова Телевизия, а директорката на Парк Витоша се оправда със сурови климатични условия, природни стихии и човешки вандализъм.

„Тази алея е направена през 2014 г. Тя се намира в сурови планински условия. Щетите, които виждаме в момента, са резултат на две стихии, които са непредсказуеми. Едната е придошлата вода, а другата – човешкият вандализъм“, обясни директорът на парк „Витоша“ Снежана Петрова в репортажа на Нова Телевизия.

Не става ясно обаче защо въздействието на тези „стихии“ не е предвидено и заложено още в заданието, за да се построят устойчиви и качествени обекти.

Фирмата „Инфра Роудс“ ЕООД е спечелила самостоятелно или в консорциуми обществени поръчки за 28 761 156,00 лв., от които 22 831 198 лв. еврофинансиране. Най-много поръчки е печелила при сегашното правителство – 13 229 559 лв. показва справката в търсачката за обществени поръчки на Биволъ.

„Парк Витоша“ е възложил на „Инфра Роудс“ договори за 1 713 076 лв, като всички са от 2014 и 2015 г. след назначението на Снежана Петрова на директорския пост.

„Инфра Роудс“ ЕООД е собственост на „Инфра Билдинг“, която пък е собственост на „Инфра Холдинг“ АД с представител Антон Василев Божков. Той е син на известния хазартен бос Васил Божков – Черепа, който развиваше и строителен бизнес, но го прехвърли на ПИБ заради дългове.

Според акционерната книга на „Инфра Холдинг“ Васил Божков се явява най-крупният акционер в дружеството. Той притежава в лично качество 26,79% от акциите. Още 14,51% се държат от „Вабо 2005″ EOOD, която е еднолична собственост на Божков. Сред акционерите е и „Нове Интернал“ ЕООД, също собственост на Божков.

„Черепа“ имаше добри позиции и в правителството Орешарски, като се считаше, че има своя „квота“ сред министрите. Като негови „кадри“ изпъкваха беше вицепремиерът Даниела Бобева и бившия му съдружник, зам.-министъра на туризма Браминир Ботев. Справката за обществените поръчки на фирмата „Инфра Роудс“ показва, че и при Орешарски и при Близнашки тя е имала добри позиции като е сключила договори за над 12 млн. лв.

ВИДЕО: Как изглежда една екопътека "по европейски"?