сряда, 9 декември 2015 г.

Протест пред парламента тази вечер

След оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов във фейсбук се появиха две събития, които призовават граждани да се съберат в 18.30 ч. днес пред парламента.

По-хард заглавието е:

Да запалим свещ за съдебната реформа! Честита Прокурорска република!

За" предложението на АБВ/и ДПС/ как съдът да остане политически зависим, а прокуратурата да бъде по-безконтролна и подчинена на главния рекетрьор гласуваха 204 народни представители, които се отметнаха от първоначалните си подписи. Цялото ГЕРБ, АБВ, ПФ и Атака гласуваха "ЗА", 10 от РБ бяха "въздържали се"/предателство е слаба дума за това/. Министърът на правосъдието подаде оставка, което е най-достойният политически акт за последните години. Довечера ще се съберем, за да запалим свещ за тази реформа.

Заповядайте в 18.30 пред Народното събрание, пише вътре.

Събитието е илюстрирано с преработен фрагмент от колаж на Иван Червенков. Той иронизира
прословутите снимки как Лютви Местан отстрелял 3 вълка.



Второто събитие е пак за 18.30 ч. на същото място. То се казва:

Подкрепа за провалената конституционна реформа

На който му се приказва, да си приказва. Който иска да покаже къде стои, да действа.

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви, че подава оставка. Той направи това от парламентарната трибуна след като не беше прието разпределение на квотите в съдебния съвет, при което има превес на съдиите, избрани от съдии в тяхната колегия.

Няма да е за първи път да се съберем шепа хора на протест. Може да се съберем, да си кажем здрасти и да се разотидем. Поне ще покажем, че не сме от милионите, които ги няма.

Ще сме пред Парламента, кой когато успее след работа, за да засвидетелстваме уважението си към хората, които се бориха до последно. Всъщност никога не е за последно, защото утре ще се събудим пак и някак си ще трябва да продължим.

Това трябваше да се случи в предишните дни, но нямаше кой да го направи. На принципа "по-добре късно, отколкото никога" действаме сега.

Вие както искате!


Във фейсбук заваляха кратки отзиви на подадената преди час оставка от министъра на правосъдието Христо Иванов и обявяването от Радан Кънев, че вече е независим депутат.


Политологът Евгений Дайнов написа:
Гербавите се определиха. Решително, звучно. Чакаме да се определи РБ.

Асен Генов, "Протестна мрежа", намери повод за оптимизъм:
Поздравления за Hristo Ivanov. Съмнявах се как ще действа. Браво! Има надежда.

Журналистът Полина Паунова бе съвсем лаконична:
Христо Иванов!!! Шапки долу!!!!

Социологът Емил Коен написа:
Сигурно ще има много и най-различни преценки за оставката на най-свестния министър в това правителство - Христо Иванов. Но според мен това е акт на трагично мъжество, може да не е най-целесъобразен от коалиционно-интригантска гледна точка (сега ДСБ и РБ трябва да реагират и това със сигурност ще доведе до маса трусове и може да разцепи РБ).

Но нека да сме наясно, че тази оставка на любимеца на ЕС и на ЕК е единственият начин брюкселските чиновници да се стреснат и да схванат, че глупостите, с които утре ще ги залее пропагандата на Б.Б. (че е направена "важна крачка" към съдебната реформа, че приетите поправки към Конституцията са "успех" и т.н.) са действително глупости, че в България се прави имитация на реформа и се хвърля прах в очите на Европа и САЩ. Така че аз свалям шапка пред мъжеството и смелостта на Христо Иванов. А за РБ дори не ми се и говори...

Политологът Ружа Смилова беше категорична:
РБ трябва да изтеглят министрите си и оттеглят доверието си към кабинета Борисов. Следващият ход на РБ като една активна опозиционна сила, каквато досега нямахме, е да инициират вот на недоверие заради провал в съдебната реформа.

Интересен е и коментарът на Самуил Петканов от "Не!Новините":
Абе, а тоя впечатляемия от чушки ще се появи ли днес или когато има да се носи отговорност, се покрива както абсолютно винаги досега?

А ето и поста на Атанас Чобанов от "Биволъ"
Изгубена година. Изгубена за гражданите, искащи да се откъснат от хватката на мафията. За мафията е добра година: замазаха кражбата на КТБ, поддържа се ограбването на ПИБ. Пеевски получи данъчни преференции за Булгартабак. Съдружникът му Буда настани обръчите от фирми да смучат еврофондове. Реформа няма. Изядохме и солта и тоягите ни удариха заради този чутовен и безплоден "опит" за клета реформа.

От ляво засега има кратки тържествени постове като този на Александър Симов:
Радан Кънев вече бил опозиционен депутат... Ама РБ оставал в управлението... Тук вече само усмирителна риза няма да е достатъчна. Трябват силни хапчета.


Минути след оставката в социалните мрежи вече имаше хаштаг #‎АзСъмХристоИванов.