събота, 12 декември 2015 г.

Отвлякоха и после освободиха един от синовете на Кадафи

Ханибал Кадафи
Синът на бившия либийски лидер Кадафи е бил освободен от похитителите си няколко часа след отвличането в Ливан.

Един от синовете на бившия либийски лидер Муамар Кадафи - Ханибал Кадафи, който бил отвлечен вчера от въоръжена шиитска групировка в Ливан, е бил освободен от похитителите си няколко часа по-късно, съобщи Франс прес, като се позова на източници от сигурността.

Ханибал Кадафи е бил отвлечен и по-късно освободен в околностите на град Баалбек (на 90 км от Бейрут), докато се връщал от Сирия. Той живее в Ливан, където е женен за известна манекенка.

Похитителите искали от него информация за съдбата на имам Муса Садр, популярен шиитски проповедник, наричан "ливанския Хомейни", който изчезна през 1978 г., докато беше на посещение в Либия.

Според някои от версиите имамът се скарал с Муамар Кадафи, който го застрелял; според друга - е бил хвърлен в затвора. Според твърденията на тогавашните либийски власти той заминал от Триполи за Рим, където имал насрочена среща с папата. След това следите му се губят.

Ханибал Кадафи бе показан по няколко ливански телевизионни канала снощи във видеозапис, в който отправи молба към всички, които разполагат с информация, за шиитския имам, веднага да я предоставят.

След свалянето на Муамар Кадафи от власт през 2011 г. няколко от децата му като Ханибал, Мохамед и дъщеря му Айша заедно със съпруга й се установиха първоначално да живеят в Алжир.

Други двама синове на диктатора - Саади и Сейф ал Ислам, са в затвора в Либия, а Мутасим, Сейф ал Араб и Хамис бяха убити по време на народния бунт.

След смъртта на баща си, 40-годишният Ханибал Кадафи успя да избяга в Алжир заедно с майка си, сестра си и други членове на семейството. През 2008 г. той и бременната му съпруга бяха задържани за кратко в Женева, заради посегателство над двама прислужници. Това породи дипломатически скандал и стана повод за обтягане на отношенията между Берн и Триполи. Либия дори прекрати петролните доставки за европейската страна.

В края на юли т.г. либийски съд пък осъди на смърт чрез разстрел Сейф ал Ислам Кадафи, най-известният син на Муамар Кадафи, както и осем приближени на убития диктатор. Те бяха съдени за ролята си в кървавите репресии на въстанието, което сложи край на стария режим през 2011 г.


Присъдата на Сейф ал Ислам беше произнесена в негово отсъствие, защото от ноември 2011 г. той е държан в района на Зинтан от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на правителството в Триполи, което не е международно признато.